Lažna jevrejska i pretrpana palestinska groblja

Prema procjenama Palestinaca u Jerusalemu je, u mjestu Silwan, iskopano 935 lažnih jevrejskih grobova (Al Jazeera)

Piše: Aseel Jundi

JERUSALEM – Kopanje lažnih grobova jedna je od metoda izraelske okupacione vlasti za oduzimanje vakufske i zemlje u privatnom vlasništvu Palestinaca u okupiranom gradu Jerusalemu.

Izraelske uprave za antikvitete i za zaštitu prirode s vremena na vrijeme intenziviraju svoje aktivnosti na kopanju lažnih grobova na istoku Jerusalema. Takve aktivnosti izazivaju strah među Palestincima koji žive u blizini da bi mogli biti deportirani nakon rušenja njihovih domova pod izgovorom da su sagrađeni na starom jevrejskom groblju.  

U naselju Wadi Al-Rababa (Dolina Hinnom) u mjestu Silwan, južno od džamije Al-Aksa, iskopan je veliki broj ovih lažnih grobova na padini koja se prostire na površini od četrdeset dunuma, gdje se do sada nalazi oko 935 navodnih grobova.

Kopanje i prevare

Prema riječima predavača na Univerzitetu u Jerusalemu Samiru Shakiru, jednom od stanovnika naselja Wadi Al-Rababa, ovo područje se našlo na meti okupacionih vlasti prije sedam godina, kada su tu počeli iskopavati lažne grobove. Na početku je sve išlo nekim umjerenim tempom. No u 2014. godini, te su se aktivnosti znatno intenzivirale, da bi kasnije došlo do smanjivanja intenziteta. 

Shakir dodaje da je zemlja na kojoj su iskopani lažni grobovi vakufska imovina koja je konfiskovana, što je samo priprema terena za oduzimanje cijelog naselja. On smatra da je opasnost u tome što okupacione vlasti smatraju naselje Wadi Al-Rababa produžetkom Talmudske bašte oko džamije Al-Aksa. 

„Postoji mogućnost da dođe do proširivanja ilegalnog doseljeničkog naselja u blizini ovog mjesta. Doseljenici su oduzeli veliki broj nekretnina. Osjećamo da smo pod prismotrom svakoga sata; okupacione snage redovno dolaze i lansiraju osmatrački balon iznad naselja“, dodaje on.  

Mapa izraelske općine, koju su stanovnici imali priliku vidjeti, pokazuje razmjere krivotvorenja kojeg sprovode okupacione vlasti. Prema toj mapi, polovina stanovnika naselja Wadi Al-Rababa živi na ruševinama jevrejskog groblja. Shakir ističe da stanovnici, čiji se broj kreće oko sedam stotina, odavno žive na ovom prostoru, prije dolaska okupacionih snaga, te osporava prisustvo bilo kakvih jevrejskih posmrtnih ostatka u naselju.   

Stanovnik Jerusalema Abdul Karim Abu Sunaina, čiju su preci živjeli u Wadi Al-Rababa desetljećima, kaže da je zemlja na kojoj su iskopani lažni grobovi zapravo staro muslimansko groblje. Međutim, izraelske snage su se okomile na to mjesto a stanovnici svjedoče donošenju kamenja, betona i željeza kako bi se napravilo navodno groblje.   

Prema njegovim riječima, konstantni su pokušaji preuzimanja kontrole nad cijelim naseljem. Izraelske snage su bagerima srušile nekoliko kuća proteklih godina, kaže on, te strahuje da bi se to rušenje moglo nastaviti pod izgovorom da se objekti nalaze na ostatcima navodnog jevrejskog groblja. 

Komentirajući pojavu kopanja lažnih grobova u Istočnom Jerusalemu, Mustafa Abu Zahra, predsjednik komiteta za muslimanska groblja u Jerusalemu, kaže da su napadi na islamske vakufe kontinuirani još od početka okupacije Jerusalema, a sve u cilju uništavanja arapsko-islamskog identiteta grada. 

Abu Zahra dodaje: „Izrael je počeo oduzimati zemljište uz džamiju Al-Aksa, pored naselja Ras al-Amud. Tu su počeli kopati svoje umrle, da bi se njihovo groblje proširilo na trenutnu površinu od stotinu dunuma.“

Okupacione vlasti namjerno uklesavaju Davidovu zvijezdu na kamen koji postavljaju na ulazu u svako groblje, pa makar ono bilo i lažno, uprkos tome što postoje dokumenti u Odjelu za islamski vakuf u Jerusalemu koji dokazuju da je riječ o vakufskoj imovini.   

Grobovi se postavljaju na način da se iskopaju rupe dubine 35 centimetara, promjera 40 centimetara, a zatim se u njima učvršćuje željezni nosač na koji se sipa cement preko kojeg se zatim stavi nadgrobni kamen. Oko groba se posipa stara zemlja kako bi se činilo da se radi o grobovima starim stotine godina.

Pretrpana groblja

Abu Zahra se, također, osvrnuo na problem pretrpanosti tri muslimanska groblja u koja se trenutno ukopavaju umrli Palestinci u Jerusalemu. To su Bab Al-Rahmah, Youssofia kod Lavljih vrata i groblje Al-Mojahidin u ulici Salah ad-Din al-Ayyubi. Ukupna površina ovih grobalja iznosi oko 700 dunuma za potrebe blizu 370 hiljada muslimana u Jerusalemu. S druge strane, jedno jevrejsko groblje ima površinu tri puta veću od ukupne površine sva tri muslimanska groblja.

Deseci muslimanskih porodica u Jerusalemu imaju problem da obezbijede ukopno mjesto u jednom od tri postojeća groblja. U hitnim situacijama, umrli se ukopavaju bez ikakvog reda u groblju. Prije godinu dana, okupacione vlasti su namjerno srušile 400 grobova na groblju Youssofia te zabranile ukop muslimana u njemu, pod izgovorom da je groblje izgrađeno na zemljištu koje prema urbanističkom planu treba biti nacionalni park Izraela.

Izraelski doseljenici i uprava za antikvitete su u više navrata rušili muslimanske grobove i nadgrobne spomenike na groblju Al-Rahmah. Također su zabranjivali muslimanskom stanovništvu Jerusalema da ukopavaju svoje umrle u njemu.

Izvor: Al Jazeera