Lažne dojave – lažni osjećaj moći

Osim sa opasnim situacijama kada je riječ o eksplozivnim sredstvima, policija se često susreće i sa lažnim dojavama o podmetnutim bombama. U Sarajevu su u utorak uhapšene dvije djevojke zbog lažne dojave o bombi u jednom lancu restorana brze hrane.

Zbog lažnih dojava, policije regije godišnje moraju intervenirati stotine puta. Zatvaraju se mostovi, evakuiraju tržni centri, škole, avioni. Samo manji broj onih koji su otkriveni kao počinioci završe sa pravosnažnim presudama.

Kontrola i lažan osjećaj moći su glavni pokretač takvih osoba.

Nedavno su na stotine zaposlenih i posjetilaca BBI centra u Sarajevu morale u kratkom vremenu da napuste zgradu. Evakuacija je bila brza i bez panike, ali moglo je biti i drugačije.

Dojave o lažnim bombama najčešće se odnose na mostove, zgrade vlada i sudova, na meti su često i aerodromi, ali i škole.

Opasnosti evakuacije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije godišnje primi više od 100 poziva o postavljenim bombama. Rekorder je Brankov most ,koji je zbog lažnih dojava prošle godine zatvoren ukupno šest puta.

Slično je i u Bosni i Hercegovini, a samo u Kantonu Sarajevo (KS) prošle godine bilo je 12 lažnih dojava. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS Irfan Nefić kaže da je najviše dojava vezanih za škole. O posljedicama, dojavljivači ne razmišljaju.

„Može se desiti da prilikom evakuacije silaska niz stepenice dođe do gužve, dođe do pada i da neko smrtno nastrada“, kazao je Nefić.

Lažne dojave o bombama spadaju u krivično djelo ugrožavanja javne sigurnosti, za koje je predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina. Policija u većini slučajeva nađe počinitelja, a problem je, izgleda, kod sudova.

U prosjeku 40 posto slučajeva u regiji završi pravosnažnim presudama. Dojavljivač iz Sarajeva, 22-godišnji S.M. završetak istrage o lažnoj dojavi bombe u BBI centru čeka na slobodi.

„Obzirom da u ovom slučaju nije bio ispunjen niti jedan zakonski uslov da se prema ovom licu uputi prijedlog za određivanje mjere pritvora, isti je pušten na slobodu“, rekla je Dženita Gobiljić, glasnogovornicaTužilaštva KS.

Htio da se zeza’

Bratislav J., star 62 godine, pozvao je aerodrom u Beogradu da javi kako je postavio bombu u avion Air Francea.

Putnici su čekali šest sati da avion bude detaljno pregledan, navodi novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić, a Bratislav je prilikom ispitivanja u policiji izjavio: “Ljudi, samo sam hteo malo da se zezam“.

„Statistika je pokazala da su maloletnici upravo ti koji najčešće javljaju o lažno podmetnutim bombama i to u svojim školama, kako bi izbegli pismene i kontrolne zadatke“, ističe Bobetić.

„Međutim, ima i onih punoletnih koji to rade iz različitih razloga. Od toga što misle da su duhoviti, pa do onoga što se u psihologiji naziva patološkim voajerizmom“, kazao je naš reporter.

Psihologinja Leposava Kron kaže da nije riječ samo voajerizmu, već i o egzibicionizmu, ali i o lažnom osjećaju moći.

„Stvara iluziju moći. Iluzija moći je jedno od najmoćnijih iluzija koju čovek sebi može da stvori. To je tako žestok ‘ego trip’ kad vi imate osećaj da gospodarite životima drugih ljudi, maltene životu i smrću tih ljudi koje ste uznemirili i gospodarite njihovim vremenom. Za te, vreme je jedina stvar na ovom svetu koju zaista posedujemo“, smatra Kron.

Psiholozi se slažu da oni koji šalju lažne dojave kompenziraju svoje nedostatke i komplekse, ili im je samo dosadno, a dosada, kažu psiholozi, može biti generator neprijatnih situacija.

Izvor: Al Jazeera