Le Drian nastavlja diplomatsku misiju u Zaljevu

Hemijska eskalacija u Siriji nije prihvatljiva, poručio je Le Drian (Reuters)

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian doputovao je u Kuvajt u nastavku diplomatske turneje usmjerene ka okončanju zaljevske krize.

Le Drian je jučer boravio u Dohi i Saudijskoj Arabiji gdje je pozvao na dijalog šest država Vijeća za zaljevsku saradnju i ukidanje blokade Katara.

“Pozivamo na popuštanje napetosti, stvaranje uslova za razgovore i na mjere koje mogu obnoviti međusobno povjerenje kako bi se otvorio put za pregovore“, rekao je Le Drian.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir tom prilikom je rekao da se nada rješenju zaljevske krize.

“Nadamo se da ćemo krizu riješiti unutar zemalja zaljeva, da će se Katar urazumiti i ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice, a ne samo one koje su postavile četiri zaljevske zemlje. Međunarodna zajednica se također protivi pružanju podrške terorizmu.”

Očekuje se da će ministar vanjskih poslova Francuske kasno poslijepodne otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate.

Katar odbacuje optužbe

Katar je pozdravio stav Francuske i njenu podršku posredovanju Kuvajta na temelju poštivanja međunarodnog prava i suverenosti država, rečeno je nakon jučerašnjeg sastanka katarskog šefa diplomatije i njegovog francuskog kolege u Dohi.

Tokom sastanka potvrđene su veze između dviju zemalja, analizirani odnosi i njihov dalji razvoj te naglašena važnost budućeg zajedničkog rada. Preispitane su i procedure država koje su nametnule blokadu i oštre mjere Kataru.

“Pozdravljamo stav francuske vlade koja podržava posredovanje Kuvajta na temelju međusobnog poštovanja, poštovanja međunarodnog prava i suverenosti država. Naglasili smo da je zajednička svrha svih nas da se borimo protiv terorizma i zaustavimo njegovo financiranje. Procedure koje su te države pokrenule protive se cilju borbe protiv terorizma zato što borba protiv terorizma zahtjeva kolektivan rad i zajedničko ulaganje”, rekao je katarski šef diplomatije, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat početkom prošlog mjeseca prekinuli su diplomatske odnose i uveli sankcije Kataru.

Četiri države optužuju Katar da finansira “terorizam”, što Katar opovrgava kao “neosnovanu” optužbu.

Ove države su 22. juna izdale listu od 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje medijske grupe Al Jazeera, kao preduslov za ukidanje sankcija.

Doha je odbila ove zahtjeve.

Izvor: Al Jazeera