LE: Kloppovi Borussia i Liverpool remizirali

Bakambu je bio dvostruki strijelac za Villarreal protiv praške Sparte (EPA)

Derbi susret prvih utakmica četvrtfinala Lige Evrope između Borussije iz Dortmunda i Liverpoola okončan je bez pobjednika (1:1), a najveći heroji bili su golmani oba tima.

Domaća Borussia je dominirala u prvih 35 minuta, ali su gosti iz Engleske poveli u 36. minuti. Jednu dubinsku loptu James Milner je glavom proslijedio do ivice šesnaesterca „Milionera“ gdje ju je prihvatio Divock Origi koji je odlično šutirao i, uz pomoć odbrambenih igrača, savladao golmana Borussie Romana Weidenfellera.

U 48. minuti, Borussia je poravnala golom Matsa Hummelsa. Nakon kornera, loptu u kazneni prostor Liverpoola ubacio je Henrikh Mkhitaryan, a kapiten Hummels glavom poslao loptu iza Simona Mignoleta.

Ovaj duel je privukao veliku pažnju i zbog činjenice da se na terenu susreću bivši i sadašnji klub trenera Juergena Kloppa koji sada vodi tim sa Anfielda.

Španski derbi četvrtfinala pripao je dvostrukom osvajaču ovog takmičenja, Sevilli, koja je kao gost u Bilbau savladala Athletic sa 2:1 i napravila veliki korak ka plasmanu među četiri najbolje ekipe.

Prvo poluvrijeme meča u Bilbau je prošlo bez golova, no tek što je počeo drugi dio, domaći Athletic je poveo. U 48. minuti je loptu u šesnaesterac dvostrukog osvajača Lige Evrope ubacio Iker Muniain, a kapiten tima iz Bilbaa Artiz Aduriz glavom postigao gol za domaćina.

Osam minuta kasnije, Ever Banega asistirao je Timotheeju Kolodziejczaku koji je pogodio za poravnanje Seville, da bi, devet minuta nakon što je ušao u igru, Vicente Iborra u 83. minuti pogodio je za vodstvo i pobjedu Seville. Asistenciju je upisao Kevin Gameiro.

Jedna pobjeda domaćina

Šahtar iz Donjecka, kao gost, savladao je portugalsku Bragu sa 2:1. Gosti iz Ukrajine poveli su u posljednjoj minuti prvog dijela, kada je Jaroslav Rakicki, nakon kornera, silovito šutirao i matirao domaćeg čuvara mreže.

Na 2:0 Ukrajinci su povisili u 75. minuti kada je precizan bio Facundo Ferreyra, a asistirao mu je Marcos. U 89. minuti, Braga je smanjila preko Wilsona Eduarda, no do kraja meča se rezultat nije mijenjao.

Jedinu domaću pobjedu večeras upisao je Villarreal koji je sa 2:1 savladao češku Spartu iz Praga.

Villarreal je poveo u 3. minuti kada je grešku gostujuće odbrane iskoristio Cedric Bakambu i savladao golmana Sparte. Rezultat se nije mijenjao sve do četvrte minute sudijske nadoknade kada je Sparta poravnala na 1:1. Borek Dockal je odlično iz kornera ubacio loptu u šesnaesterac domaćina, a najviši u skoku bio Jakub Brabec koji je glavom loptu proslijedio u mrežu Villarreala.

U 63. minuti, „Žuta podmornica“ povela je sa 2:1. Strijelac je ponovo bio Bakambu koji je odlično preuzeo loptu na ivici šesnaesterca na dodavanje Denisa Suareza, te savladao golmana češkog predstavnika za novu prednost Villarreala.

Rezultati prvih utakmica četvrtfinala Lige Evrope:

Athletic Bilbao (Španija) – Sevilla (Španija) 1:2

Braga (Portugal) – Šahtar (Ukrajina) 1:2

Borussia Dortmund (Njemačka) – Liverpool (Engleska) 1:1

Villarreal (Španija) – Sparta Prag (Češka) 2:1

Revanš mečevi su na programu za sedam dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije