Le Pen: Assad je najprihvatljivije rješenje za Francusku

Jasno sam objasnila kako je najmanje loša opcija koja je politički realna. Čini se da je Bashar al-Assad najohrabrujuće rješenje za Francusku (Reuters)

Liderka francuske krajnje desničarske partije Nacionalni front Marine le Pen izjavila je tokom posjete Libanu kako sirijski predsjednik Bashar al-Assad predstavlja „najprihvatljivije“ rješenje za Francusku, što je u potpunoj suprotnosti sa zvaničnom politikom Pariza, prenose agencije.

Le Pen je, poslije sastanka s libanskim predsjednikom Michelom Aunom i premijerom Saadom Haririjem, rekla kako je izbor između Assada i oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) jedino „održivo i izvodljivo“ rješenje za sukob u Siriji.

„Jasno sam objasnila kako je najmanje loša opcija koja je politički realna. Čini se da je Bashar al-Assad najohrabrujuće rješenje za Francusku“, rekla je kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Le Pen je i ranije podržavala aktuelnog sirijskog predsjednika, što je u suprotnosti s veoma negativnim stavom koji francuska Vlada ima prema al-Assadu, ali ima dodatnu težinu, uzimajući u obzir kako je izgovorena tokom posjete sirijskom susjedu.

Troškovi smještaja izbjeglica

Predsjednička kandidatkinja Nacionalnog fronta ocijenila je kako Francuska i Liban trebaju biti „stubovi u borbi protiv islamskog fundamentalizma“.

Poslije sastanka s Aounom, koji je trajao pola sata, Le Pen je rekla kako se razgovaralo i o troškovima smještaja izbjeglica.

Njena stranka tvrdi kako muslimanska imigracija u Francuskoj povećava rizik od terorističkih napada, oduzima radna mjesta i doprinosi odlivu sredstava iz državnog budžeta.

Le Pen, koja vodi u predizbornim istraživanjima, iskoristila je dvodnevnu posjetu bivšem francuskom protektoratu i neobičan susret s predsjednikom neke države da govori o svojim centralnim temama.

Ona se u Libanu sastala i s patrijarhom hrišćanske Maronitske crkve.

Izvor: Agencije