Le Pen u Briselu okuplja krajnju desnicu

Nacionalnoj fronti stigla je početna podrška pojedinih desničarskih stranaka iz Danske, Austrije, Italije i Belgije (AP)

Čelnica francuske Nacionalne fronte Marine le Pen pokušava osigurati potporu istomišljenika iz drugih europskih zemalja kako bi uspostavili parlamentarnu skupinu u Europskom parlamentu, čime bi stranke krajnje desnice osigurale bolji status u parlamentu, financijsku potporu te više govorničkih minuta.

Le Pen je dobila početnu potporu pojedinih desničarskih stranaka iz Danske, Austrije, Italije i Belgije.

„Ta potpora pokazuje znatno jedinstvo u pokretu, kao i zrelost novog političkog naraštaja“, istaknula je Le Pen koja treba osigurati saveznike iz još dvije zemlje za parlamentarnu skupinu.

Le Pen najavljuje kako će pokušati spriječiti bilo kakav progres u Europskoj uniji te nastavak europskog federalizma.

„Dobar izborni rezultat krajnje desnice već se osjeća u Bruxellesu, odnosno ima vrlo praktične posljedice, jer se Europsko vijeće hitno sastalo. Imali su krizni sastanak, krizni sastanak oligarhije. Gube glasove, a ne pokušavaju saslušati ljude. Žele tek razbiti ono što su ljudi tako jasno poručili prošle nedjelje“, poručuje Le Pen. 

Schaeuble: Nacionalna fronta je fašistička stranka

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je ocijenio da je Nacionalna fronta, koji je pobijedila na europskim izborima u Francuskoj, fašistička stranka.

Francuski birači u nedjelju “nisu se odlučili za stranku desnog centra, već za fašističku stranku”, rekao je Schaeuble na simpoziju o Europi u Berlinu.

“I za sve u Europi, ne samo za naše francuske prijatelje, to je grubi povratak u stvarnost”, dodao je kršćansko-demokratski ministar rođen tijekom Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

“To je signal za sve nas u Europi”, rekao je Schaeuble, koji sramotnim smatra slab odaziv na izbore u nekim zemljama, poput Slovačke, gdje je izlaznost bila 17 posto.

“Kad je riječ o Francuskoj, uvijek možemo reći da imamo povjerenja u Francusku. Mi smo najbolji prijatelji, ali to će imati negativan učinak”, nastavio je Schaeuble.

‘Apsolutno opasna’

“Samo 39 posto Francuza želi ostati u Europskoj uniji, a taj postotak je, svakako, viši u Velikoj Britaniji… Uvjeren sam da moramo stvoriti bolju Europu”, inzistirao je Schaeuble.

Kancelarka Angela Merkel je žaljenja vrijednim ocijenila porast populističkih stranaka u Europi.

Nacionalna fronta je pobijedila na europskim izborima u Francuskoj s 24,85 posto glasova, ispred UMP-a (20,80 posto) i PS-a (13,98 posto glasova).

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding je kazala kako Nacionalnu frontu smatra “apsolutno opasnom, kao što je to svaki fašizam”.

Izvor: Al Jazeera i agencije