Le Pen: A zašto migrante nisu iskrcali u Tunisu ili Alžiru?

Nastavlja se otvaranje nacionalnih granica, upozorila je Le Pen (EPA)

Marine le Pen, predsjednica stranke Nacionalno okupljanje (bivša Nacionalna fronta), iznimno je zabrinuta zbog izjava po kojima će dio migranata s broda Aquarius, koji je u nedjelju pristao u Valenciji, uskoro stići u Francusku.

Po njezinim riječima, to je signal da se “nastavlja otvaranje nacionalnih granica”, prenosi AP.

Konvoj u kojem je bio i brod Aquarius stigao je u nedjelju nakon više od četiri dana putovanja u Španjolsku i iskrcao je najmanje 600 migranata i izbjeglica. Predvečer je stigao posljednji od tri broda s migrantima i izbjeglicama, talijanski brod Orione, te iskrcao najmanje 250 ljudi.

Francuska je ranije rekla da je spremna prihvatiti dio njih, a glasnogovornik vlade u Parizu je naglasio da još nije poznato koliko će migranata i izbjeglica primiti. Konačnu odluku, kako je rekao, donijet će “od slučaja do slučaja”.

Pozdravila odluku Italije

“Mogli su se ranije iskrcati u Tunisu ili Alžiru. Osim ako ne polazimo od načela koje postoji već nekoliko godina, a to je da migranti sustavno trebaju dolaziti u Europu”, rekla je Le Pen.

“Naravno da mi je drago da su živi i zdravi, ali sam iznimno zabrinuta. Čula sam premijera da je rekao kako će dio njih doći u Francusku”, dodala je.

Pozdravila je odluku Italije da u svoje luke više ne prihvaća brodove s migrantima i izbjeglicama.

Španjolski premijer Pedro Sanchez francusku je ponudu pozdravio i kazao da ona pokazuje europsku solidarnost na konkretnom slučaju.

Izvor: Agencije