LeBron poručio Trumpu: Važnija mi je titula nego tvoj poziv

Prilično sam siguran da ćemo se držati onoga što smo učinili prošle godine, rekao je Stephen Curry (EPA)

Na dan kada su Philadelphia Eaglesi trebali posjetiti Bijelu kuću i proslaviti naslov prvaka u američkom nogometu (NFL), sudionici NBA finala unaprijed su odbili predsjednika Donalda Trumpa i jasno mu dali do znanja da ni košarkaški prvak neće ići u Bijelu kuću.

Zvijezde Cleveland Cavaliersa i Golden State Warriorsa komentirali su u razgovoru s novinarima situaciju između prvaka NFL-a i predsjednika, a najžešći je bio LeBron James, prenose američki mediji.

Trump je u utorak izazvao zgražanje kada je objavio da ove godine neće biti tradicionalnog prijema za pobjednike Super Bowla, aludirajući na igrače američkog nogometa koji su prošle sezone, umjesto da stoje, klečali na američku himnu i tako prosvjedovali protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Nimalo iznenađeni

“To je tako tipično za njega. Nisam nimalo iznenađen. Znam samo da tko god osvoji ovo finale ne želi poziv. Neće se dogoditi da Golden State ili Cleveland idu (u Bijelu kuću)”, rekao je James.

“Osvajanje Super Bowla, Stanley Cupa, NBA ili bilo kojeg drugog nacionalnog prvenstva daleko je više od pozivnice u Bijelu kuću”, istaknuo je slavni košarkaš.

S njim se složila zvijezda Warriorsa Stephen Curry, podsjetivši što je njegov tim učinio prošle godine nakon osvajanja NBA titule. Igrači Warriorsa su tada dali naslutiti da neće ići u Bijelu kuću, a potom, kada su se kao tim trebali naći i o tome odlučiti, Trump je pozivnicu povukao.

“Prilično sam siguran da ćemo se držati onoga što smo učinili prošle godine”, rekao je Curry.

Kleče tokom izvođenja himne

Pitanje himne dulje od godine dana muči svijet američkog nogometa. Nekoliko igrača odlučilo je klečati tijekom izvođenja himne, prosvjedujući protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde.

NFL je prošlog tjedna pokušao riješiti problem uvođenjem novih pravila koja zabranjuju klečanje za vrijeme intoniranja himne.

Eaglesi su u veljači osvojili 52. izdanje nacionalne lige američkog nogometa. U skladu s dugogodišnjom tradicijom, pobjednici Super Bowla pozvani su u Bijelu kuću kako bi se sreli s predsjednikom i fotografirali se s njime.

Sindikat profesionalnih igrača američkog nogometa poručio je u međuvremenu kako je razočaran Trumpovom odlukom da ne pozove igrače.

Izvor: Agencije