Oglasi

Legalizacija marihuane uzdrmala Ameriku

Washington i Colorado legalizirali su posjedovanje marihuane što je izazvalo burne reakcije u Centralnoj Americi.

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama donijeli su pobjedu i ljubiteljima marihuane.  Dvije savezne države, Washington i Colorado, prvi put su legalizirale posjedovanje marihuane u rekreacione svrhe. 

U Coloradu je marihuana dobila više glasova nego predsjednik Barack Obama ili Mitt Romney.

To je značajna vijest za Meksiko i Centralnu Ameriku, gdje vlade, uz pomoć američkog oružja, novca i podrške, vode skupi rat protiv trgovaca drogom.

Meksički predsjednik u odlasku Felipe Calderon nazvao je legalizaciju marihuane "smjenom paradigmi".

Smanjenje profita narko-kartela

"Moramo detaljno analizirati kakve će za nas biti implikacije legalizacije marihuane na lokalnom i državnom nivou u drugim zemljama Sjeverne i Južne Amerike", rekao je predsjednik Meksika.

Nije poznato na šta je Filipe Calderon tačno mislio, ali mnogi očekuju promjenu politike.

Tokom njegovog šestogodišnjeg mandata, u nasilju povezanom sa drogom ubijeno je najmanje 60.000 osoba.

Dekriminalizacija droge tema je sve burnijih debata širom Centralne Amerike. U Gvatemali, gdje su policija i vojska brojčano slabije od kartela, čije je sjedište u Meksiku, predsjednik Otto Perez Molina ranije ove godine je rekao da razmišlja o legalizaciji kao metodi kojom bi se spriječilo nasilje.

Ako se marihuana bude legalno uzgajala i prodavala u SAD-u, a ne krijumčarila iz Meksika, to će umanjiti profit narko-kartela

Obama protiv legalizacije

Studija jednog meksičkog insituta pokazuje da će karteli gubiti 2,8 milijardi dolara godišnje samo zbog legalizacije u Coloradu i Washingtonu. S druge strane, Institut Rand iz Californije 2010. godine je procijenio da karteli neće biti mnogo pogođeni novim zakonima.

Za sada je nemoguće napraviti precizne procjene, jer karteli, naravno, ne objavljuju podatke o profitima i gubicima.

Predsjednik SAD-a Barack Obama se protivi legalizaciji.

"Mogućnosti velikih trgovaca drogom da dominiraju određenim zemljama, ako im bude dozvoljeno da djeluju legalno, bez ikakvih ograničenja, mogle bi biti povećane i situacija čak gora od statusa quo", kazao je Obama.

O ovoj temi će se najvjerovatnije razgovarati krajem ovog mjeseca, kad novoizabrani predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto posjeti Bijelu kuću.

Izvor: Al Jazeera