Lehne: Brisel protraćio 5,5 milijardi eura

Evropljani su izgubili povjerenje u institucije EU-a zbog ekonomskih problema, migrantske krize i Brexita (Reuters)

Evropska unija protraćila je 5,5 milijardi eura, upozorio je danas Evropski sud revizora, kazavši kako Brisel mora vratiti povjerenje evropskih građana uzdrmanih Brexitom i drugim krizama.

Pogrešno utrošena sredstva otišla su na preplaćene troškove službenika EU-a za razvoj “kompjuterskih cloud servisa”, što je tehnologija koja koristi postojeću internetsku infrastrukturu i protokole da bi pružala usluge računarstva u raznim oblicima na udaljenim serverima. 

Drugi primjer uključuje pomoć za mala i srednja preduzeća u Češkoj, Italiji i Poljskoj, a čija sredstva su iskoristile osobe koje nisu bile podobne. 

U izvještaju za 2015. godinu predsjednik Evropskog suda revizora Klaus-Heiner Lehne rekao je da su Evropljani izgubili povjerenje u institucije Evropske unije zbog ekonomskih problema, migrantske krize i Brexita, prenosi AFP. 

Povratak povjerenja

“U narednom periodu veliki izazov za EU bit će vratiti povjerenje. Dobar početak bit će osigurati da se sredstva troše bolje”, rekao je Lehne predstavljajući izvještaj. 

U izvještaju se navodi da je takozvana stopa greške za potrošnju pala na 3,8 posto budžeta EU-a od 145,2 milijarde eura prošle godine, ali je i dalje iznad prihvatljivog nivoa od 2,2 posto. 

To je bolje od 6,3 milijarde eura, koliko je procijenjeno da je loše potrošeno 2014. godine. 

U izvještaju se navodi da ti podaci ne predstavljaju mjeru prevare, neefikasnosti ili bacanja, već procjenu količine novca koju nije trebalo isplatiti zbog neusaglašenosti s propisima Evropske unije.

Izvor: Agencije