Lenjani objavio fotografije nakon napada

Albanski nogometaši očekuju od UEFA-e da Albaniji dodijeli tri boda zbog propusta organizatora meča (Facebook)

Ermir Lenjani, nogometaš reprezentacije Albanije koja je sinoć igrala kvalifikacioni meč protiv Srbije u Beogradu, objavio je na Facebooku fotografije povreda zadobijenih u sukobu koji se desio nakon prekida utakmice.

“Zahvalan sam Allahu što je zaštitio mene i drugove iz reprezentacije”, napisao je Lenjani.

Lenjani je s natpisom “no comment” objavio fotografiju rana na vratu i uhu, koja je privukla više od 260 komentara fanova.

Nakon incidenta, zbog kojeg je prekinuta utakmica Srbije i Albanije u Beogradu, stižu optužbe na mnoge adrese – i na račun srpskih vlasti i organizatora.

Napad na igrače

Nogometni reprezentativac Albanije Ansi Agolli tvrdi da su albanski nogometaši tokom sinoćnjeg prekinutog kvalifikacionog susreta u Beogradu samo htjeli spriječiti cijepanje zastave koja je bespilotnom letjelicom unesena na stadion, a da su zato dobili batine.

Nogometaš azerbejdžanskog Karabaga i lijevi bek albanskog nacionalnog tima Agolli je za Anadoliju govorio o sinoćnjem incidentu potkraj prvog poluvremena utakmice protiv selekcije Srbije i tom prilikom kazao da su svi igrači tima bili iznenađeni i ponosni kada su iznenada vidjeli zastavu na stadionu, gdje nije bilo albanskih navijača i da je sa saigračima samo htio da skloni zastavu i sačuva je.

“Srbijanski nogometaši  su htjeli uzeti našu zastavu i poderati je. Zato smo im je oteli iz ruku. Mislim da smo se normalno ponijeli. To bi svako uradio za svoju zastavu. Htjeli smo je samo sačuvati. Nisam učinio niti jedan potez da bih nekom naštetio, ali sam dobio nekoliko udaraca šakama. Bio je to nevjerovatan slučaj”, kazao je Agolli.

‘Neprimjereno ponašanje’

Ističući da su se srbijanski navijači neprimjereno ponašali i prije početka meča, Agolli je kazao da tokom intoniranja nije ni čuo himnu, a da su i tokom utakmice na terenu albanski igrači gađani različitim predmetima. Dodaje da je vidio kamenje i mobitele kako padaju na teren.

Naglasivši da su albanski reprezentativci željeli da se vrate u utakmicu, ali da to nisu uradili, jer je nekoliko igrača fizički napadnuto, Agolli je kazao da od UEFA-e očekuju da Albaniji dodijeli tri boda zbog propusta organizatora meča.

Podsjetivši da je i na ranije igranoj utakmici Armenija – Srbija na stadionu u Jerevanu na tribinama bio veliki transparent “Karabag je Armenija, Kosovo je Srbija”, Agolli je kazao da je i to bila propaganda i da svi znaju da je Karabag azerbejdžanska teritorija, a Kosovo nezavisna država.

Izvor: Al Jazeera i agencije