Letjelica NASA-e šalje podatke Jupiterove oluje

Velika crvena pjega je najveća poznata oluja u Sunčevom sistemu, promjera oko 16.000 kilometara sa vjetrovima koji na rubovima pušu brzinom od više stotina kilometara na sat (NASA/JPL-Caltech)

Letjelica američke agencije NASA, koja se nalazi u orbiti oko Jupitera, počela je u utorak slati podatke i fotografije Velike crvene pjege, dok leti iznad te velike plinovite planetarne oluje koja stoljećima fascinira posmatrače sa Zemlje.

Letjelica Juno ove se sedmice do sada najviše približila najpoznatijem obilježju Jupitera, dok je prolazila na visini od 9.000 kilometara iznad oblaka ogromnog crvenkastog ciklona.

Podaci koje je Juno snimio svojim kamerama i nizom drugih instrumenata danima će se slati naučnicima u istraživačkom centru Jet Propulsion Laboratory (JPL) u kalifornijskoj Pasadeni, gdje se nalazi centar misije. Trebat će još više vremena kako bi se svi ti podaci analizirali.

Naučnici se nadaju kako će misija Juna pomoći u otkrivanju preostalih tajni Velike crvene pjege: koje sile pokreću tu planetarnu oluju, koliko dugo postoji, koliko duboko zahvaća niže dijelove Jupiterove atmosfere i zašto se čini da postepeno nestaje.

Postepeno nestaje

Astronomi se također nadaju kako bi bolje razumijevanje Velike crvene pjege moglo baciti novo svjetlo na pitanja strukture, mehanike i formiranja samoga Jupitera.

„Ova je oluja veća od cijele planete Zemlje. Tamo je već stotinama godina. Želimo znati šta je pokreće“, rekao je Steve Levin iz JPL-a, vodeći naučnik u misiji Juno.

On je rekao da se smatra kako Veliku crvenu pjegu pokreće energija koja dolazi iz unutrašnjosti planete u kombinaciji s rotacijom, ali precizni mehanizmi nisu poznati.

Velika crvena pjega je najveća poznata oluja u Sunčevom sistemu, promjera oko 16.000 kilometara sa vjetrovima koji na rubovima pušu brzinom od više stotina kilometara na sat. Pjega je sa Zemlje primijećena teleskopima prije više od 350 godina, a od 1830. sistematski se posmatra.

Nekada dovoljno široka da „proguta“ tri planete veličine Zemlje, slavna Jupiterova crvena oluja smanjuje se u posljednjih stotinu godina i čini se da bi mogla potpuno nestati.

Izvor: Agencije