Letjelica NASA-e se srušila na Merkur

Svemirska letjelica NASA-e, koja je četiri godine proučavala najmanju planetu našeg solarnog sistema, srušila se na Merkur nakon što joj je nestalo goriva. 

To je kraj misije koja je promijenila naše shvatanje ove planete, jer dok letjelica Messenger 2011. nije stigla u orbitu Merkura, o njemu se znalo veoma malo.

Od tada je sedam naučnih instrumenata na letjelici na Zemlju slalo ogromne količine podataka.

„Merkur ima masivnu, čvrstu željeznu jezgru, sličnu Zemljinoj, ali mnogo veću, proporcionalno veću. Sada smo gotovo sigurni da je vanjski dio jezgre u tečnom stanju, te da jezgra stvara magnetno polje slično magnetnom polju Zemlje“, objašnjava Francisco Diego sa Univerziteta College London.

Messenger je otkrio i detalje površine koja je slična Mjesečevoj – puna ožiljaka od sudara sa asteroidima i meteoritima.

Letjelica je zabilježila da temperature na površini variraju od minus 170 do plus 420 stepeni Celzija.

Mapirala je prastare tokove stvrdnute lave i otkrila led na polovima, koji su prekriveni slojem tamne misteriozne materije.

Krater na površini Merkura

„Tim je iznio hipotezu da je ta tamna materija, zapravo, organski karbonatni materijal, koji su na Merkur donijeli isti objekti koji su donijeli i led, vjerovatno iz vanjskog dijela solarnog sistema. Nisu donijeli samo led, nego i materijal na kojem su na našoj planeti zasnovani organska hemija i život“, kaže Sean Solomon iz NASA-e.

Letjelica je ostala bez goriva i NASA nije u mogućnosti da spriječi gravitaciju da je privuče ka Merkuru.

Pad letjelice, pri brzini većoj od 14.000 kilometara na sat, napravit će još jedan krater na njegovoj površini.

„Sva ova istraživanja planeta solarnog sistema daju nam ideju o tome kako je sistem nastao i kako su planete stvarane. Pruža nam uvid u to kada i gdje se to odvijalo, šta se dešavalo u Solarnom sistemu. Veoma je bitno znati te stvari“, ističe Diego.

Snimak, objavljen nekoliko sati prije predviđenog pada Messengera, jedan je od mnogih koje će NASA objaviti u narednom periodu. 

Naredna misija na Merkur, koju planiraju evropski i japanski timovi, neće doći do odredišta prije 2024.

A do tada će naučnici proučavati podatke koje im je poslao Messenger, nadajući se da će saznati još detalja o najmanjoj planeti našeg sistema.

Izvor: Al Jazeera