Liban nema plan borbe protiv zagađenja

Najduža rijeka u Libanu suočava se s ekološkom katastrofom. Stotinu i četrdeset kilometara duga rijeka Litani toliko je zagađena da je Svjetska banka najavila da će pozajmiti 55 miliona dolara libanskoj Vladi za njeno čišćenje i sprečavanje daljeg zagađenja. Međutim, ekolozi upozoravaju da Vlada nema plan za rješavanje ovog problema.

Već gotovo 50 godina Ali Jameel Mteirek bavi se uzgojem koza duž obale rijeke Litani. Njegove koze ovdje brste travu i šiblje uz riječno korito. Ali, u posljednjih nekoliko godina sve je više smeća u koritu, a voda je previše zagađena.

“Doveo sam koze ovdje neki dan da piju vodu, ali ona je bila toliko zagađena, gotovo crvena od silnog zagađenja. Ovo je štetno i za životinje, i za ljude, i za zemljište”, kaže Mteirek.

Voda puna otpada

Nakon godina zagađivanja, nekada plava voda rijeke Litani sada je smeđa i puna otpada. Postoji nekoliko razloga za visok nivo zagađenja rijeke, uključujući otpadne vode iz poljoprivredne i industrijske proizvodnje.

“Nakon analize stanja, Svjetska banka je u julu najavila da će odobriti kredit od 55 miliona dolara za pomoć u saniranju najvećih izvora zagađenja. Međutim, neke ekološke organizacije dovode u pitanje sposobnost vlade da efikasno provede ovaj projekat”, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Glavni razlog je provođenje ekoloških standarda. U zakonodavstvu Libana ne postoje detaljna pravila o zaštiti životne sredine, uključujući načine sankcioniranja zagađivača. Situaciju dodatno komplicira zabrinutost ekologa, koji kažu da kredit Svjetske banke za čišćenje rijeke ne prati odgovarajući projekt. Tvrde da Vlada nije dovoljno razradila prijedloge za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode i nove kanalizacijske mreže te educiranje poljoprivrednika o potrebi smanjenja upotrebe umjetnih gnojiva.

Nepovjerenje u Vladu

“Nismo sigurni da će Vlada sredstva koja se izdvajaju za projekt efikasno koristiti, niti da će se time zaustaviti ekološka kriza na rijeci Litani. Mjere koje Vlada predviđa za saniranje zagađenja rijeke su, po mom mišljenju, ograničene i pogrešne”, kazao je Naji Kodeih, ekolog.

U svakom slučaju, zagađenje rijeke i dalje je veliki problem. I dok mnogi napadaju napore Vlade, ona će međunarodnim sredstvima uvesti određena poboljšanja, koja su za ljude poput Alija Jameela Mteireka prijeko potrebna.

Izvor. Al Jazeera