Liban podijeljen zbog odvoza smeća

Protekli val prosvjeda potresao je političku scenu u Libanonu. Aktivisti žele veće sudjelovanje civilnog društva u donošenju odluka. Povod je bila kriza s odvozom smeća. Nakon što je Vlada usvojila plan za rješenje tog problema, libanonsko društvo formiralo je različita mišljenja u vezi s opravdanošću nastavka prosvjeda.

Hoće li građanski pokret opstati ili će biti ugašen – trenutačno je glavno pitanje u Libanonu, nakon što je Vlada jednoglasno usvojila plan koji treba riješiti krizu s odvozom smeća.

Neki od aktivista ranije su kazali da ne žele prekinuti prosvjed, jer kažu da Vladin plan ne ispunjava sve njihove zahtjeve. Smatraju da je dovoljan povod za nastavak prosvjeda želja Vlade da ih uguši po svaku cijenu. Optužuju policiju da je koristila prekomjernu silu i pritvarala neke od prosvjednika.

“Tijekom 25 godina udaljili su društvo od donošenja odluka. Usvojili su plan za rješenje krize sa smećem bez našeg sudjelovanja. Ovo pokazuje da politička vlast nastavlja po starom. Stoga se i naš pokret nastavlja. Naš osnovi cilj je povratak civilnog društva u politički život i rješenje lokalnih problema”, poručio je Hassan Zein, aktivist civilnog društva.

Protesti kao referendum

Dio libanonskog društva smatra da su prosvjedi nepotrebni nakon što je Vlada usvojila plan za rješenje krize. Mnogi sumnjaju da iza vala prosvjeda, koji je pokrenuo građanski pokret, stoje drugi ciljevi. Optužuju ih za narušavanje stabilnosti u zemlji koja više mjeseci bezuspješno pokušava izabrati predsjednika, a rad Vlade i parlamenta je paraliziran.

“Sigurno su njihovi motivi drugačiji. Počelo je s krizom u vezi sa odvozom smeća, pa su se zahtjevi proširili na druge stvari. Njihovi postupci i izjave ukazuju na to da je konačan cilj raspad Republike i poništenje mirovnog procesa iz Taifa. Žele nas odvesti u nepoznato”, smatra novinar Charles Jabbour.

Između dva suprostavljena stava nalaze se oni koji smatraju da pokret civilnog društva treba opstati, ali i imati razumne i realne ciljeve. Moraju imati jasnu politiku, kojom će se nametnuti na političkoj sceni u zemlji.

“U idućem razdoblju aktivisti su najavili povratak prosvjeda na libanonske ulice i trgove. Mnogi smatraju da ovaj korak, zapravo, predstavlja svojevrsni referendum koji će pokazati ima li građanski pokret dovoljno podrške da opstane”, javlja iz Bejruta reporter Al Jazeere Johny Tanius.

Izvor: Al Jazeera