Liban: Punih 28 godina piše nestalom mužu

Iako je građanski rat u Libanonu završen prije više od 25 godina, još se traga za više od 17.000 ljudi, nestalih u nasilju u toj bliskoistočnoj državi. Al Jazeerina ekipa donosi priču o nastojanju da se nestali pronađu.

Gotovo svako popodne Rabiaa Riyashi piše pismo svom mužu Toniju. U bilježnicu upisuje kako je provela dan, detalje razgovora sa sinom i opisuje svoja osjećanja. Pisma je počela pisati prije više od 28 godina – ubrzo nakon što je njen muž nestao.

“Pišem mu da ga podsjetim da je još s nama i da živi među nama. Svoje osjećaje ne mogu uvijek usmeno izraziti. Zato mu pišem da olakšavam svoju agoniju i bol”, objašnjava Rabiaa.

Nestali 1988. godine

Suprug Toni Riyashi, njegov brat i rođak nestali su 1988. godine. Bila je to posljednja i najkrvavija godina libanonskog građanskog rata. Krenuli su na aerodrom da odvezu Tonija, koji je dobio posao u Dubaiju. Od tada im se gubi svaki trag.

“Nakon što se dva dana nisu javljali, pokušali smo kontaktirati određene ljude, ali to je bilo ratno vrijeme. Borbe su se vodile i bombe su eksplodirale posvuda. Bilo je teško obratiti se za pomoć bilo kome. Ubrzo nakon toga sam imala živčani slom. Nisam znala što da radim”, žali se Rabiaa.

Priče poput njezine nisu rijetke. Ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u središtu Bejruta nalazi se šator u kojem prosvjeduju obitelji onih čiji su najmiliji nestali tokom rata. Sukob je završio 1990. godine, ali nakon toliko godina bez odgovora članovi mnogih obitelji nestalih su ili umrli ili su prestari da dolaze.

“Procjene govore da je približno 17.000 ljudi nestalo u vihoru 15-godišnjeg građanskog rata u Libanonu. Poginulo je više od 150.000 osoba. Od tada vlada nije uspjela adekvatno riješiti pitanje nestalih. Tvrde da bi time ponovno otvorili stare rane”, javlja Al Jazeerin reporter Imtiaz Tyab.

Većina nestalih smatra se mrtvim

Većina nestalih su civili, koji su odvođeni iz svojih domova, s ulica ili na kontrolnim punktovima pod kontrolom milicija i stranih trupa. Većina se smatra mrtvim i da su pokopani u masovnim grobnicama. Organizacije poput Međunarodnog odbora Crvenoga križa pokrenule su kampanju kojom apeliraju na libanonske vlasti da poduzmu mjere kako bi rasvijetlili sudbinu nestalih i dali odgovore obiteljima žrtava.

“Važno je osigurati pravnu osnovu za rješavanje ovog pitanja. Potreban je odgovarajući mehanizam, resursi, kapaciteti da se pronađu nestali, a potrebno je i prikupiti informacije o nestalim prije nego što bude prekasno”, ukazuje Carina Svenfelt iz Međunarodnog odbora Crvenoga križa.

Rabiaa Riyashi kaže da nikada neće prestati tragati za svojim mužem. Do tada će nastaviti pisati da mu kaže sve što su propustili zajedno.

Izvor: Al Jazeera