Liban uveo vize stanovnicima Sirije

Sirijcima koji nastoje da uđu u Liban uveden je vizni režim.

Bježeći od nasilja, stotine hiljada njih sklonilo se u tu susjednu zemlju, no od danas će morati objašnjavati zašto ulaze u nju, te potkrijepiti tvrdnje dokumentima.

Al Jazeera donosi priču Abu Hamze, koji već 20 godina radi u Libanu i sve to vrijeme ne razmišlja o vizama.

Sirijcima vize dosad nisu bile potrebne, no libanska vlada promijenila je pravila. Sada će morati obrazložiti razlog posjeta, a izdavanje vize nije zagarantirano.

“U Libanu radim od 1995. godine. Sad sam ovdje zarobljen, ne smijem napustiti državu i vratiti se u Siriju. Liban nas je sve vrijeme štitio, ali sada se ovdje više ne osjećamo sigurno”, priznaje Abu Hamza.

Nejasna sudbina Sirijaca u Libanu

Brojni Sirijci žive u jednoj od radničkih četvrti Bejruta. Većina ne zna ništa o novim pravilima, pa su pitali Al Jazeerinu ekipu šta se dešava.

Zasad je nejasna sudbina onih koji žive u Libanu, a ne ispunjavaju uvjete za izdavanje viza.

Nisu svi Sirijci u toj zemlji izbjeglice. Mnogi su došli u potrazi za poslom.

Neki su se sklonili od rata, pa tu žive, a posjećuju rodbinu u Siriji. Ako sada napuste Liban, nemaju nikakvih garancija da će im biti omogućen povratak.

“Kćeri mi žive u Halepu. Prilikom svake posjete rizikujem život. Sada su nam i to onemogućili, tako da ih više neću moći vidjeti”, ukazuje Um Saleh, Sirijka koja živi u Libanu.

Izbjeglice moraju objasniti boravak

“Novim pravilima nije pogođena samo radnička klasa. Svaki Sirijac registriran kao izbjeglica morat će objasniti zašto je u Libanu”, javlja Al Jazeerina reporterka Jane Ferguson.

Tu spadaju pripadnici srednje klase, od kojih mnogi imaju svoje obrte. Od sada, ako budu željeli ući u Libanon, morat će ispuniti obrasce i navesti jesu li studenti, poslovni ljudi, putnici ili turisti. Svaku tvrdnju morat će i dokumentirati.

“Za vizu će aplicirati na granici. Morat će se znati razlog posjete. Ako nije riječ o izbjeglicama, morat će dokumentima dokazati razlog posjete. Svrha svega je kontrola priliva Sirijaca u Liban”, objašnjava Rachid Derbas, libanski ministar za civilne poslove.

Ovu vrstu pravila imaju brojne druge države svijeta, no granice između Sirije i Libana tradicionalno su bile otvorene.

Sirijci koji tu žive plaše se da bi im sloboda kretanja mogla biti uskraćena.

Izvor: Al Jazeera