Libanci oteli 20 Sirijaca u znak odmazde

Porodica Meqdad otela i turskog državljanina, kao i više Sirijaca koji žive u Libanu (Reuters)

Jedna od glavnih šiitskih muslimanskih grupa otela je više od 20 Sirijaca, tvrdeći da se radi o pobunjeničkim borcima, u znak odmazde za otmicu u Damasku jednog od njihovih članova koju je izvela Sirijska oslobodilačka vojska, saopćio je član porodice jednog od otetih.

Maher al-Meqdad je kazao da je više od 20 Sirijaca, među kojima i poručnik koji je dezertirao iz vojske predsjednika Bashara al-Assada da bi se pridružio pobunjenicima, oteto tokom noći u Libanu.

Meqdad je dodao da su otmice odgovor na hapšenje prije dva dana Hassana al-Meqdada, koje je izvela Sirijska oslobodilačka vojska koja tvrdi da je njega u Siriju poslao libanski Hezbollah.

Među otetim muškarcima je i jedan saudijski državljanin, kako je potvrdio Hatem al-Meqdad, jedan od dva brata Hassana al-Meqdada, prenosi italijanska agencija Ansa.

‘Broj će rasti’

U izjavi libanskoj nacionalnoj novinskoj agenciji Maher al-Meqdad upozorio je Katar, Saudijsku Arabiji i Tursku i njihove državljane da će uslijediti dalje akcije ukoliko Sirijska slobodna vojska ne oslobodi njegovog rođaka Hassana al-Meqdada.

Očigledna prijetnja kidnapiranjem državljana zemalja koje podržavaju sirijske pobunjenike, kako se čini, brzo je shvaćena, zaključuje Reuters.

Sirijski pobunjenici tvrde da su zarobili Libanca koga optužuju da je snajperista i član Hezbollaha, grupe libanskih šiita povezane sa Sirijom i Iranom.

Pripadnik klana libanskih šiita Abu Ali al-Meqdad rekao je za AFP da kidnapirani član njihove grupe Hassan al-Meqdad nije ni snajperista, niti pripadnik Hezbollaha i da njihov zahtjev nije političke prirode.

Libanska televizijska stanica Al-Mayadeen emitirala je intervju s jednim od članova klana Meqdad koji je zaprijetio “daljim akcijama ukoliko Hasan ne bude oslobođen”, upozorivši da su “svi Sirijci u Libanu legitimne mete”.

U međuvremenu, Saudijska Arabija je naložila svojim državljanima da smjesta napuste Liban iz straha zbog otmica kojima pribjegavaju libanski šiiti, javila je ranije u srijedu državna novinska agencija SPA.

U saopćenju, ambasada Saudijske Arabije u Beirutu pozvala je svoje državljane da smjesta napuste Liban i upozorila putnike da ne posjećuju tu zemlju, popularnu destinaciju stanovnika Perzijskog zaljeva tokom ljeta, prenosi AP.

Prelijevanje sukoba

Nasilje u susjednoj Siriji prelijeva se i u Liban, u vidu prekogranične pucnjave, granatiranja od sirijske vojske, otmica i sektaških sukoba između grupa koje su podijeljene u pogledu pobune.

Sunitski muslimani u Libanu, uglavnom, podržavaju sunitske sirijske pobunjenike, dok pokret Hezbollah podržava Assada, čija je manjinska alavitska zajednica ogranak šiitskog islama, podsjeća Reuters.

Sirijske pobunjeničke grupe često optužuju Hezbollah – koji je u bliskom savezništvu s režimom predsjednika Bashara al-Assada – za učešće u nasilju, dok libanska milicija to stalno poriče.

Liban je bio pod sirijskom vojnom i političkom okupacijom tokom skoro tri decenije, sve do 2005. godine, kada su sirijske trupe bile prinuđene povući se pod međunarodnim pritiskom, pošto je te godine ubijen bivši libanski premijer Rafik Hariri.

Izvor: Agencije