Libanska policija nasilno uklonila demonstrante


Izvor: Twitter/Yumnafawaz

Pripadnici libanske policije nasilno su uklonili demonstrante koji su ranije danas ušli u zgradu Ministarstva ekologije u Bejrutu.

Deseci demonstranata nasilno su ušli u zgradu Ministarstva ekologije, zahtijevajući ostavku ministra ekologije, kojeg smatraju odgovornim za gomilanje otpada u glavnom gradu Libana.

”Kada je policija ušla, tražili su od novinara da izađu. Oni su odbili, a nas je policija nasilno istjerala. Neke su premlatili na stepeništu. Smatramo Vladu i sigurnosne snage odgovornim za bilo koji oblik nasilja. Situacija u državi je postala neizdrživa. Ne možete dozvoliti da grad bude više od mjesec dana zatrpan smećem, a nemate nikavo rješenje za tu situaciju”, rekao je Nizar, organizator protesta.

Nakon posljednjih masovnih demonstracija, hiljade stanovnika Bejruta uputile su ultimatum Vladi da riješi taj problem.

Upozorenje MUP-a

Libanskim demonstrantima dat je rok od pola sata da izađu, javili su lokalni mediji, pozivajući se na ministra unutrašnjih poslova.

Demonstranti su se okupili i oko zgrade, pozivajući na ostavku ministra Mohammada Machnouka zbog krize nastale zbog smeća koje niko ne odnosi, prenio je Reuters.

Grupa iz pokreta pod nazivom “Zaudarate” objavila je videosnimak koji prikazuje tridesetak demonstranata kako sjede na podu prekrštenih nogu, uzvikujući slogane protiv ministra.  

“Machnouk van, van, van!”, vikali su demonstranti, ali nije odmah bilo jasno da li je ministar bio u zgradi.


Izvor: Twitter/Yumnafawaz

Zahtjevi i prijetnje

Demonstranti su ušli u zgradu Ministarstva u malim grupama prije nego što su sigurnosne službe blokirale glavna vrata.

Nakon velikog protesta u Bejrutu u subotu, spomenuta grupa je izdala nekoliko zahtjeva, uključujući ostavku ministra i zaprijetivši da će pojačati svoje akcije ako se to ne desi.

Ministar je odbio i podnio je ostavku samo u Vladinom komitetu postavljenom da riješi krizu.

Izvor: Al Jazeera i agencije