Liberman prijeti “bolnom ofanzivom” na Pojas Gaze

Hamas nas dovodi u situaciju u kojoj nećemo imati drugog izbora, kaže Liberman (EPA)

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman upozorio je da će puštanje zapaljivih zmajeva i bolona iz Pojasa Gaze prisiliti Izrael da počne veliki napad nad enklavu pod kontrolom Hamasa, javlja Anadolija.

“Hamas nas dovodi u situaciju u kojoj nećemo imati drugog izbora osim da započnemo veliku i bolnu vojnu operaciju”, citira Libermanove riječi izraelski dnevnik na hebrejskom jeziku Yedioth Ahronoth.

U posljednjih nekoliko sedmica palestinski aktivisti iz Pojasa Gaze puštali su “zapaljive zmajeve i balone” u sklopu narodnih skupova koji se održavaju u zaštitnoj zoni. 

Prema izraelskim zvaničnicima, improvizovano zračno oružje izazvalo je veliki broj požara na teritoriji Izraela, što je dovelo do značajne materijalne štete, ali ne i do smrtnih slučajeva.

Nedopustiva situacija

“Svaka razumna osoba koja vidi zapaljeno poljoprivredno zemljište razumije nedopustivu prirodu situacije”, poručio je Liberman grupi Izraelaca koji žive u blizini zaštitne zone između Pojasa Gaze i Izraela.  

Od početka skupova duž zaštitne zone 30. marta ove godine, više od 140 Palestinaca je ubijeno, a na hiljade ih je povrijeđeno u vatrenoj paljbi izraelske vojske.

Demonstranti zahtijevaju “pravo na povratak” u svoje domove i sela u historijskoj Palestini iz koje su protjerani 1948. godine kako bi bila uspostavljena država Izrael. Također, traže ukidanje 11-godišnje blokade Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije