Libija: 25 poginulih u borbama u Bengaziju

Borbe u Libiji vode se od 2011. godine (Getty Images)

Najmanje 25 ljudi je poginulo, a 103 ranjeno u proteklih osam dana borbi između provladinih snaga i naoružanih grupa u drugom po veličini libijskom gradu Bengaziju, saopštile su ljekarske službe.

Libijska vojska je započela ofanzivu protiv grupa u ovom lučkom gradu sredinom oktobra, a od tada je u sukobima poginulo 475 ljudi, prenosi Reuters.

Provladine snage su uspjele potisnuti grupe iz zone oko aerodroma i iz još nekih četvrti.

Osvojena rafinerija

Borci pobunjenička grupe Libijska zora objavili su u ponedjeljak da su osvojili rafineriju Sidra, dok je u sukobima u blizini Zuware poginulo 16 osoba, dok je trideset povrijeđenih.

U isto vrijeme, granični prijelaz prema Tunisu je zatvoren, a zaustavljen je rad u dvije rafinerije.

Snage grupe Libijska zora i Libijski štit od subote napadaju najveće rafinerije u Libiji – Sidru, Ras Lanuf, Zueitina i Brega.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da su avioni penzionisanog generala Khalife Haftara izvršili napad na snage Libijske zore u blizini grada Sirta.

Između te dvije pobunjeničke grupe došlo je do sukoba i na drugim mjestima između Sirta i rafineirije Sidra.

Uslijed borbi zaustavljen je rad u rafinerijama Ras Lanuf i Sidra, čija naftna polja proizvode više od polovine ukupne proizvodnje nafte, a većina radnika je otišla.

Borbe su nastavljene i u gradu Bengaziju između tamošnjih pobunjenika i Haftarovih snaga, dan nakon što je osnovano Savjetodavno vijeće boraca Derne i okoline, koje se bori protiv Haftara.

Libiju potresaju nemiri i sukobi između snaga lojalnih libijskoj vladi i naoružanih grupa, a to je najgori talas nasilja otkako je 2011. svrgnut bivši diktator Moammer Gaddafi, podsjeća agencija AP.

Izvor: Agencije