Libija: Nasilje zasjenilo mirovne pregovore

Sve je manje nade u postizanje političkog dogovora o Libiji. Pregovori koji se vode u Maroku nalaze se na rubu propasti. Za to vrijeme, na terenu se vode žestoke borbe za Tripoli.

Suprotstavljene frakcije u Libiji i dalje nisu u stanju postići kompromis. Dok su delegacije u Rabatu, glavnom gradu Maroka, pokušavale postići dogovor, borbe u Libiji su se dodatno rasplamsale.

Snage lojalne generalu Khalifi Haftaru poduzele su ofenzivu na Tripoli. Napad su odbile snage lojalne Vladi u Tripoliju, ali u borbama su izgubili jednog višeg oficira.

‘Napad u ključnom trenutku za pregovore’

Izaslanik UN-a na pregovorima u Rabatu izrazio je zabrinutost.

“Tripoli je napadnut upravo u ključnom trenutku za pregovore. Naša reakcija žestoka je kao što je bila i ranije. Vojne aktivnosti potkopavaju sigurnosnu situaciju u Libiji i onemogućavaju jedinstvenu borbu Libijaca protiv terorizma. Najoštrije osuđujemo ovu operaciju”, rekao je izaslanik UN-a Bernardino Leon.

Oči predstavnika Vlade u Tripoliju uperene su u borbe koje se vode na terenu.

“Naš glavni vojni zapovjednik izdao je naredbu da se brani glavni grad. Tripoli je sada siguran”, kaže Mohamed Amari, predstavnik Vlade u Tripoliju.

Ipak, delegacija vVade u Tobruku i dalje tvrdi kako se dogovor može postići.

Duboko podijeljena država

“Najveća briga je kako zaustaviti nasilje, borbe i zračne udare. Postoje oni koji žele potkopati pregovore. Ono što se dogodilo u Tripoliju pokušaj je uništenja nade da se može postići dogovor. Mi smo opredijeljeni za nastavak pregovora”, rekao je Moussa al-Kouni, predstavnik Vlade u Tobruku.

Nakon višetjednih pregovora i višemjesečnih borbi, Libija je i dalje duboko podijeljena država.

Na istoku države je Vlada koju podržava međunarodna zajednica, a na zapadu je Vlada čiju je legitimnost ustanovio libijski Vrhovni sud.

“Pregovore u Rabatu zasjenile su borbe u Libiji. Sve su manji izgledi da će biti postignuto političko rješenje krize, koja bi mogla prerasti u građanski rat širokih razmjera”, izvještava iz Rabata reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

Izvor: Al Jazeera