EU može dati šest milijardi eura za migrantske centre u Africi

Matteo Salvini, Italija
Matteo Salvini: Učinit ćemo sve što možemo da libijske vlasti patroliraju libijskim vodama (EPA)

Povjerenik Europske komisije za proračun Guenther Oettinger rekao je u ponedjeljak da bi Europska unija mogla platiti šest milijardi eura sjevernoafričkim državama za pružanje utočišta izbjeglicama i migrantima koji žele doći u Europu. 

Članice Europske unije u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će pitanje dominirati susretom europskih čelnika kasnije ovog tjedna. 

Jedna od ideja koja se razmatra su takozvane točke iskrcavanja u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije, no što bi migranti stupili na europski teritorij. 

“EU bi financirala takav plan, a šest milijardi eura u nadolazećim godinama su “vrlo realistična” brojka”, rekao je Oettinger, prenosi Hina.

EU je 2016. toliko obećala i Turskoj, koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama koje bi u protivnom nastavile svoj put u Europu. 

Financiranje temeljnih potreba

Kada god blok može pronaći države ili partnere koji mogu surađivati, EU će financirati temeljne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u “zatvorenim” selima, istaknuo je Oettinger. 

Posebno je spomenuo Libiju, Tunis i “druge države” sjevera Afrike. 

Nijedna sjevernoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost biti domaćin toj infrastrukturi, no razgovori su u tijeku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om, objavila je Komisija.

U međuvremenu je zamjenik čelnika Libijskog predsjedničkog vijeća rekao da neće biti izbjegličkih kampova na libijskom teritoriju, odbivši time prijedlog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji je u ponedjeljak stigao u posjet toj državi. 

Salvini je tijekom posjeta Libiji kazao kako je predložio uspostavu prihvatnih centara za izbjeglice i migrante na južnim libijskim granicama, što bi po njemu ublažilo pritisak i na EU i na Libiju.

Dio Libije u kojem vlada bezakonje

Agencija Reuters napominje kako se radi o dijelu Libije u kojemu vlada bezakonje, pa nije jasno kako bi takvi centri funkcionirali.

Libija je zemlja iz koje najviše migranata kreće prema EU, odnosno Italiji nakon što je Turska zatvorila svoje granice nakon dogovora s EU-om 2016. godine. 

“Kategorički odbacujemo prisutnost bilo kakvih imigracijskih kampova unutar Libije. To je zabranjeno u libijskim zakonima”, rekao je Ahmed Maiteeq na konferenciji za medije uz čelnika Lige Salvinija. 

“Podržavamo bilo koji libijski nacionalni program koji se temelji na partnerstvu između nas i Europske unije preko Italije”, dodao je, kako prenosi Hina.

“Libija je mnogo propatila zbog ovog mučnog pitanja, baš kao i Italija, ili više”, zaključio je. 

Salvini: Problemi Libije se trebaju riješiti u Libiji

Maiteeq je pozvao talijansku stranu i europske partnere na konferenciju o imigraciji zakazanu za prvu polovicu rujna. 

Salvini je zahvalio libijskoj obalnoj straži na “odličnom poslu” u spašavanju migranata i ustvrdio da su dvije države “u potpunosti složne” po pitanju imigracije, prenosi Reuters. 

“Učinit ćemo sve što možemo da libijske vlasti patroliraju libijskim vodama, blokirajući miješanje nevladinih udruga koje žele zamijeniti vlade i zapravo pomažu kriminalcima i krijumčarima ljudi”, naglasio je Salvini. 

“Problemi Libije trebaju se riješiti u Libiji, a ne u drugim europskim prijestolnicama”, zaključio je, kako piše Reuters.

Izvor: Agencije