Libija – opasna, nepredvidiva i podijeljena država

U posljednjim borbama na istoku Libije poginulo je najmanje šest osoba, dok ih je 200 povrijeđeno. Borbe se vode nedaleko od grada Bengazija.

U Libiji nije ostalo mnogo toga što podsjeća na Arapsko proljeće, a euforiju nakon zbacivanja bivšeg predsjednika Muammara Gaddafija zamijenile su ratne scene. Dobro naoružane bande bore se za teritoriju i oružje.

Nakon što su okusili moć, brojni pobunjenici koji su srušili Gaddafija nisu željeli odložiti oružje i vratiti se svakodnevnom životu. Ujedinjeni narodi i dalje pokušavaju zaraćene snage dovesti za sto.

“Izuzetno je važno da se zaustave sukobi, kako bi se na zdravim osnovama mogao početi politički dijalog”, kaže Bernardino Leon, specijalni predstavnik UN-a za Libiju.

No, prije nego što se bilo šta počne, Libija mora riješiti pitanje vlasti. Trenutno postoje dva parlamenta – jedan, međunarodno priznati, sa sjedištem u Tobruk; drugi u Tripoliju, koji je libijski Vrhovni sud proglasio legitimnim. Situacija je složena, a država podijeljena.

Pregovori u Ženevi

“Moramo podržati ovog čovjeka, kako bismo u državi uspostavili mir i zaustavili bratoubilački rat. Ali, o kojoj braći govorimo?”, pita Khalifa Hafter, vojni zapovjednik lojalan Vladi u Tobruku.

UN želi da počnu pregovori, kako bi se spasilo ono što je preostalo od države.

“Razgovarali smo o nastavku dijaloga. UN predlaže da se pregovori održe u Ženevi”, objašnjava Omar Hmidan, glasnogovornik Vlade u Tripoliju.

Male su mogućnosti da će do toga uskoro doći i da će to zaustaviti novo nasilje. Borbe se mjesecima vode u Misrati, Bengaziju, Tripoliju i Tobruku. Glavni aerodrom u Tripoliju je zatvoren. U utorak je letove prema Libiji obustavila i posljednja međunarodna avio-agencija.

Libija je postala opasno i nepredvidivo mjesto, koje iz jedne krize ide u drugu. Čini se kako gotovo nijedna od strana nije zainteresirana da se takvo stanje prekine.

Izvor: Al Jazeera