Libija otvara Afrički kup nacija

Tunižani u grupi sa sjevernoafričkim rivalima, Marokancima (Reuters)

Libijska nogometna reprezentacija, koja je imala dosta sreće pri kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2012. godine, igrati će na otvaranju turnira, voljom žrijeba održanog u subotu.

Libijci će na prvoj utakmici takmičenja, koja je na programu 21. januara naredne godine u gradu Bati, igrati sa jednim od domaćina, Ekvatorijalnom Gvinejom.

Tokom trosedmičnog kontinentalnog prvenstva, Libija će imati dobre šanse za plasman u nastavak pošto se u njenoj grupi nalaze još i Senegal i Zambija.

Reprezentacija države koja je u proteklim mjesecima bila u centru pažnje zbog nasilja, kvalifikacije je okončala na drugom mjestu u svojoj grupi i u nastavak prošla kao jedna od najboljih drugoplasiranih ekipa.

Grupe

Žrijeb je odlučio da se u grupi C, zajedno sa drugim domaćinom Gabonom i Nigerom, nađu sjevernoafrički rivali Maroko i Tunis.

Tunis je u finalu takmičenja 2004. godine savladala Maroko i jedini je osvajač iz proteklih osam izdanja takmičenja koji se plasirao na predstojeći turnir.

Obala Slonovače je nositelj grupe B, a za rivale će imati Burkinu Faso, ekipu sa kojom su bili u grupi i na prošlom Afričkom kupu nacija, 2010. godine u Angoli.

Grupa A (Bata): Ekvatorijalna Gvineja, Libija, Senegal, Zambija

Grupa B (Malabo): Obala Slonovače, Sudan, Burkina Faso, Angola

Grupa C (Librevil): Gabon, Niger, Maroko, Tunis

Grupa D (Frenčvil): Gana, Bocvana, Mali, Gvineja

Izvor: Agencije