Libija: Slobodni inženjeri iz BiH i Makedonije

Bosanskohercegovački inženjer Petar Matić, koji je bio nestao u Libiji, na slobodi je, potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine u Libiji Ibrahim Efendić.

“Zvanično mogu potvrditi da je Matić na slobodi. Obavio sam razgovor sa njim. On je dobro i zdravo. Imao je nekih problema prvog dana, ali sve se završilo u redu. Trebalo je da dođe u ambasadu, međutim otišao je u svoju firmu. Mi ćemo biti u kontaktu sa njim i ambasada je spremna da pruži sve konzularne usluge”, rekao je Efendić te dodao kako je bh. inženjer potpuno siguran.

Ambasador za sada nije mogao saopćiti više detalja, kao ni komentirati je li Matić s još dvojicom kolega zaista bio otet.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije objavilo je saopćenje u kojem se kaže da je makedonski građanin u Libiji, Milazin Gafuri iz Novog sela, općina Bogovinje, oslobođen i da se nalazi u ambasadi Italijeu Tripoliju.

U saopćenju se ističe odlična saradnja Ministarstva sa italijanskim, libijskim i bh. vlastima.

Utvrđivanje okolnosti

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je u nedjelju instrukciju Ambasadi Bosne i Hercegovine u Tripoliju da učini neophodne napore radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica povodom nestanka trojice inženjera u Libiji, među kojima je bio i Petar Matić.

Trojica inženjera uposlenici su italijanske građevinske firme Piachentini Construzioni. Radili su na projektu izgradnje luke u gradu Zuwara, zapadno od Tripolija.

Italijanske, bosanskohercegovačke, libijske i makedonske vlasti radile su zajedno na pronalasku inženjera. Ipak, nijedna strana ne želi da iznosi više detalja o ovom slučaju.

U Ministarstvu spoljnih poslova kao razlog navode aktivnosti na oslobađanju treće osobe.

Izvor: Al Jazeera i agencije