Libija traži od UN-a ukidanje embarga na oružje

Libija i Egipat zatražili su od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) ukidanje embarga na isporuke oružja vladi Libije, uvedenog prije četiri godine, i pomoć u formiranju vojske kako bi se mogla boriti protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali i drugih naoružanih skupina, prenijele su agencije.

“Libiji je potreban odlučan stav međunarodne zajednice da nam želi pomoći u formiranju potencijala nacionalne vojske, a to je moguće ukidanjem embarga na naoružanje, tako da vojska može dobiti oružje i opremu kako bi se borila sa raširenim terorizmom”, rekao je šef libijske diplomacije Mohammed al-Dairi pred Vijećem sigurnosti.

UN je Libiji nametnuo embargo na oružje kako bi zaštitio civile od dugogodišnjeg vođe Muammara Gaddafija i njegovih oružanih snaga.

Al-Dairi je rekao i kako poziv na “podršku u borbi protiv terorizma ne znači i međunarodnu intervenciju”.

“Situacija u mojoj zemlji prijeti susjednim zemljama u Africi, ali i Europi”, dodao je.

I Egipat traži ukidanje embarga

Šef egipatske diplomacije Sameh Shoukry podržao je zahtjev Tripolija za ukidanjem embarga, zalažući se i za uvođenje pomorske blokade Libije kako bi se spriječile isporuke oružja naoružanim skupinama na područjima koje ne kontroliraju legitimne vlasti.

Po njemu, međunarodna zajednica “ima odgovornost da pomogne Libiji kako bi prevladala krizu”.

Specijalni izaslanik UN-a za Libiju Bernardino Leon rekao je da ISIL i druge milicije u Libiji može poraziti jedino jedinstvena vlada koja ima snažnu međunarodnu podršku.

UN posreduje između suparničkih frakcija kako bi se uspostavili jedinstvo vlasti i kraj neprijateljstava.

U ponedjeljak je egipatsko zrakoplovstvo počelo bombardovati položaje ISIL na području libijskog grada Derna, u znak odmazde za ubojstvo 21 koptskog kršćanina.

Libija je preplavljena oružjem, a tri su velika grada u zemlji – Tripoli, Benghazi i Misrata, uglavnom pod kontrolom milicija koje se protive vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije