Libija: U potonuću broda nestalo blizu 100 migranata

Migranti, Izbjeglice
Na opasnoj migrantskoj ruti u Sredozemnom moru ove godine život je izgubilo najmanje 785 migranata (Reuters)

Blizu 100 migranata nestalo je u potonuću broda u Libiji, a iz libijske Obalne straže naveli su da postoji zabrinutost da su migranti poginuli u potonuću broda kojim su pokušavali doći do europskih zemalja, prenosi Anadolija.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, na opasnoj migrantskoj ruti u Sredozemnom moru ove godine život je izgubilo najmanje 785 migranata.

Libijska mornarica, pak, tvrdi da je prošle godine spasila blizu 16.000 migranata na toj ruti.

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice objavilo je prije osam dana kako su preživjele osobe izvijestile da se blizu 220 osoba utopilo u vodama Libije u nekoliko dana u pokušaju da prijeđu Sredozemno more i domognu se Europe.

U izjavi je objavljeno da je samo pet osoba preživjelo potonuće broda koji je prevozio 100 ljudi, a istoga dana potonuo je i gumeni čamac sa 130 putnika, od kojih se utopilo njih 70.

Polazna tačka i tranzitna zemlja

Izbjeglice i migranti koji su spašeni s drugog broda izjavili su da se utopilo više od 50 ljudi koji su s njima putovali.

Obalna straža Libije spasila je nedavno 948 migranata sa gumenih čamaca u nekoliko akcija spašavanja, dok je pronađeno 10 tijela.

Nekoliko dana kasnije tijela petoro migranata izvučena su iz mora, a više od 100 osoba je spašeno kada je njihov gumeni čamac počeo tonuti kod Libije.

Zapadna obala Libije polazna je točka i tranzitna zemlja mnogim izbjeglicama i migrantima, koji bježe od ratova i siromaštva, pokušavajući se domognuti Europe.

Nakon sporazuma o suradnji postignutog između libijske obalne straže i Europske unije prošle godine, značajno je pao broj migranata pristiglih u Italiju Sredozemnim morem.

Izvor: Agencije