Libija: Vlasti raspuštaju nelegalne milicije

Libijske vlasti su priopćile u subotu navečer da su odlučile raspustiti sve milicije i naoružane skupine koje nisu pod nadzorom države, dan nakon pobune stanovnika Bengazija, na istoku zemlje, protiv milicija.

Odlučeno je da se “raspuste sve brigade i naoružane skupine koje država nije ozakonila”, rekao je predsjednik libijske Narodne skupštine Mohamed al-Magarief, koji je u Bengaziju pročitao saopćenje.

Vlasti su odlučile uspostaviti “operativno središte” u Bengaziju, koje će obuhvaćati vojsku, snage Ministarstva unutrašnjih poslova i bivše pobunjeničke brigade u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Osim toga, zadužile su načelnika glavnog štaba da učvrsti vlast nad brigadama unutar vojske, postavljajući oficire regularne vojske za zapovjednike tih bivših pobunjeničkih skupina koje su se borile protiv režima Moammera Gaddafija.

Vojska upozorava da će “upotrijebiti silu ako se te naredbe ne budu provodile”.

Nakon pada Gaddafijevog režima, stotine bivših pobunjenika zauzele su strateške, vojne i civilne, državne objekte i zaposjele imovinu pristalica i čelnika bivšeg režima.

Raspuštene milicije

Dvije glavne milicije u gradu Derna na istoku Libije povukle su se iz pet svojih vojnih baza i objavile da se raspuštaju, saopćili su u subotu stanovnici ove oblasti.

Riječ je o milicijama Abu Slim i Ansar al-Sharia, od kojih je prva imala tri, a druga dvije baze u Derni, potvrdio je Siraj Shennib, profesor koji je učestvovao u demonstracijama protiv ove dvije grupe.

Shennib je rekao da su se komandanti obje grupe lično obratili stanovnicima okupljenima na protestu i objavili da se raspuštaju.

On smatra da je ova odluka najvjerovatnije motivirana događajima u Bengaziju, najvećem istočnom libijskom gradu, odakle se Ansar al-Sharia povukla iz svih baza u petak navečer, zbog masovnih demonstracija u znak podrške Vladi, prenosi Reuters.

Libijska agencija LANA navela je riječi komandanta Abu Slima Mohammeda Bilala, koji je rekao da će ta grupa predati vlastima svoje baze u Derni u prisustvu civilnih grupa.

On je prenio izjavu komandanta Al-Sharije u Derni, Hafeda al-Biranija, koji je na lokalnom radiju saopćio da je milicija raspuštena i da je predala svoje baze.

Optužbe za ubistvo

Ansar al-Sharija je optužena za umiješanost u ubistvo američkog ambasadora Chrisa Stevensa i još trojice Amerikanaca, kada je napadnuta Američku ambasada u Bengaziju 11. septembra.

Međutim, ta grupa je negirala bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Nova vlast nije uspjela razoružati te grupe bivših pobunjenika, premda se stanoviti broj njih priključio Ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova.

U petak su desetine hiljada Libijaca mirno protestirale protiv milicija, deset dana nakon napada na američki konzulat u Bengaziju, u kojem su poginuli ambasador i još trojica Amerikanaca.

Nakon toga su stotine njih zauzele glavne štabove i baze tih milicija, izbacivši neke iz njihovih sjedišta, u nasilnim demonstracijama u kojima je 11 osoba izgubilo život, a više desetina je povrijeđeno.

Izvor: Agencije