Libija: Zaustaviti bijeg boraca ISIL-a

Snage odane libijskoj vladi obezbjeđuju obalu Sirta u nastojanju da zaustave borce ISIL-a koji pokušavaju da pobjegnu. Kako tvrde, u toku su operacije čišćenja poslednijh dijelova grada koji su pod kontrolom te oružane grupe.

Jedinice obalske straža, pod komandom Vlade nacionalnog jedinstva koju podržava UN, patroliraju obalom Sirta. Traže borce ISIL-a koji bi morskim putem mogli pobjeći iz grada.

“Nakon što je Vlada započela rat protiv ISIL-a u Sirtu, vojni zapovjednici su nam rekli da budemo na oprezu i osiguramo obalu, jer bi militanti mogli pobjeći morem. Spremni smo dočekati sve koji pokušaju napustiti grad”, rekao je Mohammed Al-Amin, viši zapovjednik libijske obalne straže.

Bitka za Sirt

Borci ISIL-a zauzeli su Sirt prošle godine i od tada su kontrolisali gotovo 250 kilometara libijske obale. Postojala je zabrinutost da bi oružana grupa ovaj grad mogla koristiti kao bazu za napade u Evropi. Bitka za Sirt počela je u maju. Od tada su libijske snage, uz podršku zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, ponovno zauzele većinu grada. Kažu da su borci ISIL-a stjerani u jedno naselje.

Provladine snage također pokušavaju osigurati zapadna naselja Sirta. ISIL ih je pokušavao odbiti samoubilačkim napadima.

“Centralna komanda nas je rasporedila na zadatke sprečavanja terorista da postave mine, improvizovana eksplozivna sredstva ili da izvedu napade na naše kopnene snage. Također, osiguravamo glavne rute snabdijevanja od Bukrejna do Sirta” kazao je Walid Al-Fitouri, zapovjednik patrola u zapadnom Sirtu.

Sirt je rodno mjesto bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija. Ponovno zauzimanje grada predstavljat će veliki uspjeh libijske vlade koju podržava UN. Ipak, francuski ministar odbrane upozorio je da veliki broj boraca ISIL-a može pobjeći u susjedne zemlje, poput Tunisa i Egipta.

Izvor: Al Jazeera