Libijske snage preuzele centar Sirta od ISIL-a

Grupa ISIL zauzela je Sirt, rodno mjesto svrgnutog lidera Libije Muammara Gaddafija, prošle godine (Reuters)

Snage lojalne libijskoj, međunarodno priznatoj, Vladi objavile su kako su na korak od preuzimanja grada Sirta iz ruku oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) nakon što su zauzele ključni dio u srcu ovog priobalnog grada.

Borci, većinom iz obližnje Misrate, navode kako napreduju u „Distriktu Jedan“ koji drži ISIL nakon što su preuzeli „Distrikt Dva“ u utorak.

„Distrikt Dva je oslobođen“, kazao je za Reuters Reda Issa, glasnogovornik Vladi lojalnih snaga.

„Ova četvrt je sada u potpunosti pod kontrolom naših snaga“, istakao je i dodao kako su njegovi borci uspjeli nadmašiti žestoki otpor ISIL-a koji je koristio snajpere i automobile- bombe.

Ovaj napredak desio se dan nakon što su lojalisti očistili i deminirali područja osvojena u ranijim sukobima.

Pomoć američkih aviona

Grupa ISIL zauzela je Sirt, rodno mjesto svrgnutog lidera Libije Muammara Gaddafija, prošle godine i kontrolirala 250 kilometara dug dio obale ove države na Mediteranu prije nego što su u maju počele operacije savezničkih snaga koje su lojalne Vladi Nacionalnog Dogovora koji je pomogao UN.

Od 1. augusta, ove snage imaju podršku i od američkih zračnih snaga koje ciljaju ISIL-ova vozila, oružje i borbene pozicije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kazao je kako je „u interesu nacionalne američke sigurnosti“ pomoć provladinim snagama da „završe posao“ u izbacivanju ISIL-a iz Sirta.

Izvor: Al Jazeera i agencije