Libijski parlament traži stranu intervenciju

Libija je od polovine jula poprište sukoba između različitih milicija u Tripoliju i u Bengziju (Reuters)

Libijski parlament se u srijedu, većinom glasova, izjasnio za stranu intervenciju kako bi zaštitio civile u državi u kojoj su sukobi između suparničkih milicija doveli do haosa – izjavio je jedan poslanik, prenose svjetske novinske agencije.

Parlament, koji se sastao u Tobruku na istoku države, usvojio je rezoluciju koja poziva međunarodnu zajednicu da brzo intervenira kako bi zaštitila civile u Libiji, naročito u Tripoliju i Bengaziju, izjavio je za AFP poslanik Abou Bakr Biira.

U rezoluciji se ne navode pojedinosti o stranoj intervenciji.

Raspuštanje jedinica

Također, libijski parlamentarci danas su izglasali raspuštanje paravojnih milicija, te pridruženje njihovih pripadnika državnoj vojsci, javlja agencija Reuters.

No, ističe se kako nije jasno kako će se ova odluka provesti u djelo jer su ove jedinice bolje naoružane i obučene od snaga libijske krhke vlasti.

Libija je od polovine jula poprište sukoba između različitih milicija u Tripoliju i u Bengziju.

Libijske vlasti nisu uspjele da kontroliraju desetke milicajaca koje su obučili bivši pobunjenici i koji provode svoj zakon u zemlji nakon pada Muammara Gaddafija 2011. godine, jer ne postoji dobro obučena vojska i policija.

Izvor: Agencije