Libijski premijer najavio ostavku

Libijski premijer Thinni izbjegao je atentat u maju (EPA)

Premijer libijske međunarodno priznate Vlade Abdullah al-Thinni iznenadio je gledaoce najavom svoje ostavke u televizijskoj emisiji koja je emitirana uživo, samo nekoliko sati nakon što su ponovno počeli mirovni pregovori između paravojnih rivalskih frakcija.

Ipak, Vladin glasnogovornik Hatem al-Araibi kasnije je izjavio Reutersu da Thinni ostaje na funkciji. Glasnogovornik je dodao da je Thinni želio da kaže da će podnijeti ostavku samo ako to od njega zatraži narod.

U televizijskoj emisiji Thinni se suočio sa mnoštvom oštrih pitanja sunarodnjaka koji su okrivili njegovu Vladu za nefunkcioniranje osnovnih društvenih djelatnosti, poput električne energije i loše sigurnosti u oblastima pod kontrolom Vlade u Bengaziju.

“Ako je moj izlazak iz Vlade rješenje, onda ja ovdje podnosim ostavku”, izjavio je Thinni u televizijskoj emisiji i dodao da će njegova ostavka biti predočena Parlamentu u nedjelju, prenijela je agencija AFP.

Optužbe građana

Libijski premijer Thinni, koji je izbjegao atentat u maju ove godine, tokom emisije je primo optužbe sunarodnjaka da je njegova Vlada korumpirana.

Thinni predvodi međunarodno priznatu libijsku Vladu koja je izmještena u Bengazi nakon što su glavni grad Tripoli prije godinu dana zauzele naoružane grupe i proglasile suparničku državnu upravu.

Ovaj haos nastao je četiri godine poslije svrgavanja lidera Muammara Gaddafija.

Thinni obavlja premijersku funkciju od marta 2014. godine. On je u aprilu prošle godine izjavio da će podnijeti ostavku jer mu je napadnuta porodica, ali se kasnije predomislio i ostao na funkciji.

Njegov kabinet funkcionira iz hotela i nema veliki utjecaj na živote građana na istoku zemlje, koji se žale zbog nestašice goriva i pogoršanja sigurnosne situacije.

Ministarstva i ključne državne zgrade u Tripoliju su pod kontrolom suparničke administracije, koju nisu priznale svjetske sile.

Izvor: Agencije