Lice Saudijca krasi ulice Amsterdama

Asiri kaže kako mu je općina Amsterdam odala priznanje zbog doktorske disertacije koju je predao Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu (Al Jazeera)

Općina Amsterdam je na inovativan način odala priznanje mladiću iz Saudijske Arabije, postavivši njegovu fotografiju uz glavne gradske ulice u okviru kampanje čiji je cilj izraziti zahvalnost pripadnicima različitih nacionalnosti koje su doprinijele ovom gradu i pružile raznovrsne priče o uspjehu.

Općina Amsterdam je postavila uz svoje glavne prometnice city light plakate na kojima se nalazi i fotografija Amera Asirija, između osam stotina fotografija osoba koje nisu holandske nacionalnosti. Ovaj projekat je predložila općina Amsterdam u cilju odavanja priznanja brojnim pripadnicima drugih nacionalnosti koje žive u ovoj državi te upoznavanju sa njihovim ostvarenjima s obzirom na kulturnu i etničku raznolikosti po kojoj je grad karakterističan.  

Asiri kaže kako mu je općina Amsterdam odala priznanje zbog doktorske disertacije koju je predao Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu.

Predavač na Univerzitetu

Ovaj mladi Saudijac je radio istraživanje u oblasti razvoja „inhibitora infektivnih bakterijskih bolesti“. Dodaje da je rad koji je predao Univerzitetu u završnoj fazi i da će uskoro biti i službeno objavljen.   

Kaže kako je primio čestitke od brojnih prijatelja i dragih osoba, a također su mu čestitali i uposlenici na Univerzitetu kralja Abd al-Aziza u Jeddahi, kao i ured kulturnog atašea Kraljevine Saudijske Arabije u Holandiji.

Asiri radi kao predavač na Univerzitetu kralja Abd al-Aziza, preko kojeg je otišao na doktorski studij u Holandiju na Univerzitet Amsterdam. Asiri, također, radi istraživanja u oblasti antibiotika i bavi se razvojem lijekova za borbu protiv bakterije koja uzrokuje tuberkulozu.

Na stranici kampanje koju je organizirala općina Amsterdam, ovaj mladi Saudijac je napisao kako je u Holandiji klima drugačija zbog čega može svakodnevno izlaziti u šetnje i igrati se vani sa svojom djecom.

Izrazio je svoje oduševljenje odnosom ljudi u ovoj državi i osmjehom koji je uvijek na njihovim licima, ali mu nedostaje glas ezana sa džamija, kaže on.

Izvor: Al Jazeera