Lični bankrot prezaduženim građanima Hrvatske

Godinama su u Hrvatskoj bankrot mogle proglasiti samo prezadužene firme. Međutim, od prvog dana ove godine i prezaduženi građani imaju mogućnost pokretanja ličnog stečaja. Iako dugovanja ne može vraćati više od 324.000 hrvatskih građana, procjenjuje se da će bankrot proglasiti njih svega 20.000.

Financijska ispovijed je prvi korak za sve prezadužene građane Hrvatske koji žele proglasiti bankrot. U uredu Financijske agencije moraju popisati sve što posjeduju i sve što duguju.

“Dužnici koji ne znaju sami sastaviti plan namirenja u kojem bi opisali na koji način oni predlažu vjerovniku da podmire svoja dugovanja zamolit će posrednika koji će im u tome pomoći. Posrednik će zatim, nakon što se dostavi potpuna dokumentacija i plan namirenja, zakazati sastanak, na koji će pozvati dužnika i sve njegove vjerovnike”, kaže Vinka Ilak iz FINA-e.

Ako vansudska nagodba uspije, dužnik sam raspolaže svojom imovinom, a vjerovnici, poput banaka, teleoparatera i drugih, mogu mu, ali i ne moraju, otpisati dio duga. Ako dužnik prekrši dogovor – vjerovnici se naplaćuju ovrhom. A ako, pak, ne pristanu na dogovor – dužnik može lični stečaj pokrenuti na sudu.

U tom slučaju pravila su mnogo stroža. Dužnik dobija stečajnog upravitelja, koji potpuno kontrolira njegov finansijski život tokom roka kušnje, najduže pet godina. A nakon toga ostatak duga se može otpisati.

U stečajnu masu ulazi sva dužnikova imovina. Čak i nekretnina u kojoj živi, pa i ako je jedina koju posjeduje, može na bubanj ako je nakon roka kušnje dug još prevelik. Ovisno o visini plate, dužniku na raspolaganju mjesečno ostaje od 220 do maksimalno 500 eura, iz kojih, na primjer, mora plaćati i režije.

Građani malo znaju

U savjetovalište se za sada javilo tek 20-ak ljudi. Građani kažu – još ne znaju dovoljno. U Ministarstvu pravosuđa Hrvatske vjeruju da će lični bankrot dijelu prezaduženih dati novu šansu za život bez dugova.

“Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju u društvu, broj blokiranih građana, iznose kredita, vrste kredita u eurima, švicarskih francima – procjena je da bi se u izvansudskom postupku obratilo savjetovalištima oko 20.000 građana”, navodi pomoćnica ministra Renata Duka.

U Hrvatskoj su blokirani računi više od 324.000 građana, a ukupni dug, većinom bankama, iznosi 4,8 milijardi eura. No, stečaj se, smatraju u udruzi Blokirani, isplati samo onima koji su u velikim dugovima, a nemaju ništa.

“Ljudi su skeptični. Ako nemaju ništa, eventualno će im se to isplatiti, ukoliko budu znali kakvi uvjeti jesu. Ali, pošto se kod nas uvjeti mijenjaju stvarno iz dana u dan, to sve svatko mora raditi na svoju odgovornost”, ističe Antun Rupa, koordinator udruge.

Lični stečaj nekima možda dati priliku za novi početak, ali od potpune nule.

Izvor: Al Jazeera