Lider Al-Nusre: Naša misija je poraz Assada

Lider Al-Nusra Fronta, jedne od najmoćnijih sirijskih pobunjeničkih grupa, kazao je da je glavna misija grupe da svrgne režim predsjednika Bashara al-Assada i da nema plan za napad na Zapad, osim ako ne budu izazvani.

“Mi smo ovdje da ispunimo samo jednu misiju, da se borimo protiv režima i njihovih agenata na terenu, uključujući Hezbollah i ostale”, rekao je Abu Mohammed al-Golani, u ekskluzivnom intervjuu objavljenom na Al Jazeeri.

“Al-Nusra Front nema planova ili smjernica za napad na Zapad. Dobili smo jasna naređenja da ne koristimo Siriju kao odskočnu dasku za napad na Sjedinjene Američke Države ili Evropu kako ne bi sabotirali istinsku misiju protiv režima. Možda Al-Kaida radi to, ali ne ovdje u Siriji”, rekao je on.

Ali u njegovim izjavama je izrečeno upozorenje SAD-u zbog napada te države na oružanu grupu, koja se nalazi na crnoj listi Washingtona kao “teroristička organizacija”.

“Naše opcije su otvorene kada su u pitanju napadi na Amerikance ako se nastave njihovi napadi protiv nas u Siriji. Svako ima pravo da se brani”, rekao je u razgovoru za Al Jazeeru.

Golani ne samo da je optužio zemlje Zapada da podržavaju predsjednika Assada u borbi protiv pobunjenika, već i za izmišljanje grupe “Khorasan”, za koju Washington tvrdi da je tajna frakcija u Siriji koja želi da napadne SAD.

“Zapad napada Nusru, jer znaju da smo mi prava prijetnja Assadovom režimu. To je razlog zašto su istupili i kazali da oni napadaju samo ovu grupu koju oni zovu Khorasan”, rekao je lider ogranka Al-Kaide u Siriji.

‘Izmišljena grupa’

“Ne postoji ništa što se zove grupa Khorasan. Amerikanci su to izmislili kako bi zavarali javnost. Oni tvrde da je ova tajna grupa osnovana kako bi napadala Amerikance, ali to nije istina”.

On je također naglasio da je grupa Islamska država Irak i Levant, koja je optužena za užasne zločine i  koja kontrolira velike dijelove zemlje, glavna prijetnja Al-Nusra Frontu.

“Assadove snage nas napadaju na jednom frontu, Hezbollah na drugom, a ISIL na trećem frontu. Sve je to zbog njihovih zajedničkih interesa”.

Upitan da li Al-Nusra Front planira da uspostavi islamsku državu u Siriji, Golani je kazao da nakon što se cijeli rat završi, sve frakcije i grupe u zemlji će biti konsultirane prije nego što se bude razmatrala “uspostava islamske države”.

Golani je također rekao da njegova grupa neće napadati sirijsku manjinu Alavite, unatoč tome što podržavaju režim Bashara al-Assada.

“Bitka se ne završava u Qardahi, alevitskom selu i rodnom mjestu Assadovog klana”, rekao je on.

“Poenta našeg rata nije osveta Alevitima uprkos činjenici da se oni u islamu smatraju hereticima”.

Izvor: Al Jazeera