Lider britanske opozicije: Obustaviti prodaju oružja S. Arabiji

Jeremy Corbyn navodi da su Laburisti pozivali prethodnu britansku vladu da suspendira prodaju oružja Saudijskoj Arabiji (Al Jazeera)

Jeremy Corbyn, lider Laburističke stranke, vodeće opozicijske partije u Velikoj Britaniji, pozvao je na obustavu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i na prekid borbi u Jemenu.

Od početka rata u Jemenu Velike Britanija je odobrila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju “težak” 4,1 milijardu dolara, navodi londonska Kampanja protiv trgovine oružjem.

“Stalno osuđujemo saudijsko korištenje tog oružja u Jemenu i pozivamo na suspenziju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, kako bi pokazali da smo za mirovni proces u Jemenu, a ne za saudijsku invaziju”, istakao je Corbyn u ekskluzivnom intervjuu Al Jazeeri.

“Vrlo smo jasno istakli naše stavove.”

Jemen je uništen ratom između snaga lojalnih međunarodno priznatoj Vladi, na čelu s predsjednikom Abd-Rabuom Mansourom Hadijem, i pobunjeničkog pokreta Husi.

Više od 10.000 ubijenih u Jemenu

Zabrinuta jačanjem pobunjenika, za koje vjeruje da imaju podršku regionalnog rivala Irana, Saudijska Arabija i koalicija sunitskih arapskih država pokrenula je intervenciju 2015. godine u obliku velikih zračnih udara u znak podrške Hadijevoj administraciji.

Više od 10.000 osoba je poginulo, najmanje 40.000 ranjeno u Jemenu od 20. marta, većinom u zračnim udarima saudijske koalicije, navode iz Ujedinjenih naroda.

Zračni udari i blokada su stvorili humanitarnu katastrofu u najsiromašnijoj arapskoj državi.

Kolere ima sve više i skoro 70 posto stanovnika ovisi o humanitarnoj pomoći.

“Potpuno sam šokiran ratom u Jemenu. Šokiran sam i bombardiranjem koje se dešava, ubistvima koja se dešavaju, izbijanjem kolere, koje je sve više. Šokiran sam i brojem ljudi koji su pogođeni dešavanjima, koji su poginuli”, istakao je Corbyn.

Više od 1.300 osoba je umrlo od kolere od kraja aprila, što je drugo izbijanje zaraze u manje od godinu dana.

Nestanak ljudi, mučenja i zlostavljanja

U martu je UN-ov Svjetski program za hranu objavio kako je skoro polovina od 22 jemenske provincije na pragu gladi.

Corbyn navodi kako je Laburistička stranka pozivala i prethodnu britansku vladu da suspendira prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i da će to nastaviti raditi i sa sljedećom.

“Već smo predavali rezoluciju na Parlamentu u posljednjem sazivu. To ćemo nastaviti raditi kada bude formiran novi saziv Parlamenta nakon općih izbora. Politika Laburističke partije se ne mijenja”, dodao je.

Lider laburista je govorio o navodnim slučajevima prisilnih nestanaka ljudi, mučenja i zlostavljanja koje su vršile trupe koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati u Jemenu, a te slučajeve su otkrile dvije odvojene istrage predstavljene prošle sedmice.

“Sve te optužbe moraju biti istražene i dokazi predstavljeni. Politika prodaje oružja mora pokazati kako ne vjerujemo da one države koje vrše zlostavljanja i krše ljudska prava ili ubijaju civile tim oružjem trebaju dobijati britansko naoružanje”, istakao je Corbyn.

Zločine UAE-a una jugu države

Prošle sedmice su aktivisti i grupe koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava pozvali Veliku Britaniju da obustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima te upozorili kako nastavak te saradnje može biti kršenje međunarodnog prava.

U saopćenju Arapske organizacije za ljudska prava iz Velike Britanije se navodi kako se oružje proizvedeno u Velikoj Britaniji, a koje je prodato Saudijskoj Arabiji, UAE-u i Egiptu, koristi u zlostavljanju u Jemenu i Libiji.

“AOHR poziva britansku Vladu da revidira svoju ulogu u prodaju oružja određenim arapskim državama koje su poznate po teškom kršenju ljudskih prava. Saudijska koalicija je ubila stotine žitelja Jemena, uništila veliki broj domova. Saudijska Arabija je odlučila zažmiriti na zločine koje čini UAE una jugu države”, dodaju iz ove organizacije.

U Libiji je UAE prebacio britansko oružje odmetnutom libijskom generalu Khalifi Haftaru, koji se također tereti za veliki broj slučajeva zločina, poput namjernog bombardiranja civilnog područja i masovnih egzekucija.

Izvor: Al Jazeera