Lider Filipina se kaje zbog vrijeđanja Obame

Duterte nakon dolaska na vlast poveo krvavi rat protiv droge (Reuters)

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izrazio je danas kajanje zbog bujice riječi koje je izgovorio protiv američkog predsjednika Baracka Obame pri čemu ga je nazvao „kučkinim sinom“, javlja AFP.

„Iako je naposredan uzrok bio moj žestok komentar na pojedina novinarska pitanja koja su iznijela na vidjelo našu zabrinutost i uznemirenost, žalimo što je to iskazano kroz lični napad na predsjednika Sjedinjenih Američkih Država“, saopćio je danas Duterte.

Predsjednici SAD i Filipina trebali su se kasnije danas sastati u prijestolnici Laosa na skupu koji organizuje Savez zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), ali je Obama otkazao susret nakon što je Duterte u ponedeljak na konferenciji za štampu iznio jetki komentar protiv njega, podsjeća francuska agencija.

Duterte je danas, znatno pomirljivijim tonom nego u ponedeljak, rekao kako će dvije strane održati sastanak tet-a-tet nekom drugom prilikom.

Teške riječi

Duterte, populist poznat po svojim osebujnim izjavama i svojoj krvavoj kampanji protiv droge u kojoj su hiljade ljudi ubijene, rekao je pred novinarima za Obamu da je “kučkin sin” u ponedjeljak, dan uoči njihovog planiranog susreta na samitu ASEAN-a u Laosu.

Obama je saznao za tu uvredu na samitu grupe G20 u Kini, te je na konferenciji za medije u Hangzhouu rekao da je svojim savjetnicima kazao da razgovaraju s filipinskim dužnosnicima i utvrde bi li susret s Duterteom mogao uključivati “konstruktivan, produktivan razgovor”.

Umjesto s Duterteom Obama će se u glavnom gradu Laosa Vientianeu sastati s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye, prenosi agencija Hina.

Rat protiv droge

Obama je doputovao u Laos kao prvi američki predsjednik u historiji koji posjećuje tu zemlju na jugoistoku Azije.

Duterte je pobijedio na filipinskim izborima s obećanjem da će iskorijeniti zločine i zlopotrebu droga, a nakon što je došao na vlast uslijedio je rat protiv droge u kojemu je u posljednja dva mjeseca ubijeno više od 2.400 ljudi, navodnih trgovaca drogom i narkomana.

Duterte je rekao da bi bilo “nepristojno” ako Obama na razgovorima s njim pokrene pitanje poštivanja ljudskih prava, te je dodao da bi u tom slučaju morao opsovati Obamu, upotrijebivši filipinski izraz za “kučkin sin”.

Izvor: Agencije