Oglasi

Lider Hamasa: Izrael je tražio primirje

Halid Meshal je kazao da su bilateralni pregovori važni, ali ne i dovoljni za konačno rješenje i mir na Bliskom istoku.
Politički lider Hamasa tvrdi da su Palestinci spremni na primirje, jer ne žele prolijevanje krvi Anadolija

Politički lider Hamasa Halid Meshal je u intervjuu za agenciju Anadolija kazao da je međunarodna zajednica izvršila pritisak u cilju potpisivanja primirja na zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a sve to "kako bi spasili samog Netanyahua".

Ističući da se palestinski otpor vodi njihovim vlastitim oružjem i rukama, Meshal je kazao da su uvjeti otpora jasno pokazani Izraelu, koji je očekivao da će se Gaza lako predati. On je dodao da je palestinski narod bio spreman na rat.

"Podrška islamskog svijeta će nam omogučiti da uskoro objavimo kraj oružanih sukoba", rekao je Meshal.

Ističući kako su osmodnevni izraelski napadi bili plod izraelskog neprijateljstva, Meshal je kazao da su Palestinci hrabro ustali da brane svoju zemlju i već prvog dana napada razočarali Izrael.

Otvorene granice

"Poznato je da je Izrael počeo napad na Gazu atentatom na komandanta Jaberija. Vojnici koji se bore za Gazu su njegovi učenici i oni su pokrenuli otpor u znak protesta za njegovu smrt. Izrael to nije očekivao, pa je napao sa mora i iz zraka, a potom su pripremili i kopnenu ofanzivu na Gazu. Prevarili su se u procjeni i ubrzo shvatili da bi nastavak napada na Gazu bio prevelik zalogaj za njih", rekao je Meshal.

Ističući da izraelski premijer Netanyahu radi sve kako ne bi izgubio predstojeće izbore u Izraelu, Meshal je kazao da je Netanyahu zatražio međunarodni pritisak za potpisivanje primirja, u kojem su veliku ulogu odigrali Egipat, Turska i Katar.

On je dodao da je primirje donijelo nekoliko važnih stvari za Palestince i da je otvorilo granice Palestine.

Na upit novinara agencije Anadolija da li će napustiti funkciju političkog lidera Hamasa, Meshal je kazao da je on "dijete palestinskog otpora i da je ponosan svojom službom domovini i narodu" i da će "nastaviti svoju službu".

Napominjući kako je Netanyahu i pokrenuo napade na Gazu kako bi konačno slomio otpor Palestinaca i pridobio Izraelce da ponovo glasaju za njega na predstojećim izborima, Meshal je kazao da je Izrael vrlo brzo shvatio hrabrost Palestinaca, koje nije uspio zastrašiti ni zračnim, ni pomorskim napadima, niti je uspio slomiti otpor.

Meshal je dodao da je Netanyahu potom zatražio od međunarodne zajednice da izvrši pritisak za uspostavljanje primirja.

"Mogu reči da su mirovni pregovori počeli odmah prvih dana izraelskih napada. Međunarodna zajednica je vršila pritisak kako bi spasila Netanyahua. SAD i Evropska unija (EU) su tražile da Egipat ili Turska budu posrednici. Na kraju je to bio Egipat, ali uloge Turske i Katara su bile veoma bitne", rekao je Meshal.

Meshal se osvrnuo na veliki trud turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da zaustavi krvoproliće u Gazi.

Ističući da je napor Egipta i Turske bio ključan da Amerika shvati da je primirje jedino rješenje, Meshal je kazao da bi Izrael izgubio rat u slučaju da nije došlo do primirja.

Na upit novinara da li je iznenađen stavom arapskih zemalja, Meshal je rekao da nije on, već da je Izrael iznenađen tim stavom.

On je kazao da je posjeta visokih zvaničnika Arapske lige (AL) jasno pokazala da palestinski narod nije sam u svojoj borbi.

Pokazati snagu

Ističući kako ravnopravnu poziciju za mirovne pregovore Palestina može imati samo ako pokaže svoju snagu Izraelu, Meshal je kazao da su bilateralni pregovori važni, ali ne i dovoljni za konačno rješenje i mir na Bliskom istoku.

On smatra da muslimani, Arapi i cijeli slobodni svijet moraju podržati palestinski otpor i borbu za njihova prava.

Osvrčući se na neka razilaženja u stavovima s palestinskim Fatahom, Meshal je istakao da su posredstvom Egipta u kontaktu i da je postignut znatan napredak u izjednačavanju stavova po pitanju načina vođenja otpora.

Politički lider Hamasa tvrdi da su Palestinci spremni na primirje, jer ne žele prolijevanje krvi i dodao da Hamas neće prekršiti primirje ukoliko to ne učini Izrael sa druge strane.

Na upit novinara šta je Hamas izgubio u proteklom ratu, Meshal je odgovorio da su Palestinci izgubili "čiste duše svojih šehida".

Izvor: Agencije