Lider talibana – ljubitelj RPG-a i humora

Jedna od rijetkih fotografija povučenog talibanskog lidera (EPA)

Afganistanski talibani objavili su u nedjelju biografiju svog povučenog vođe Mulle Mohammeda Omara, obilježavajući tako 19. godišnjicu od kako je on njihov vrhovni lider.

U iznenađujućoj biografiji na glavnom talibanskoj internetskoj stranici, koja ima 5.000 riječi, razjašnjavaju se sporne činjenice o rođenju i vaspitanju Mule Omara, prenosi Tanjug svjetske agencije.

Navodi se da je Mulla Omarovo omiljeno oružje laki ručni raketni bacač RPG 7 i kako on vodi jednostavan život i ima “specifičan” smisao za humor.

Ističe se, također, da je Mulla Omar, čije boravište nije poznato, u kontaktu sa svakodnevnim događajima u Afganistanu i u svijetu.

Američki State Department raspisao je nagradu od 10 miliona dolara za Mullu Omara, koji nije viđen još od invazije SAD-a na Afganistan 2001. godine, potaknute njegovom podrškom lideru Al-Kaide Osami bin Ladenu.

Borba protiv Sovjeta

Nije jasno zašto su Talibani izabrali 19. godišnjicu za objavljivanje Mulla Omarove biografije.

Prema nekim analitičarima, to bi mogao biti pokušaj pariranja rastućem utjecaju grupe Islamska država Irak i Levant u Afganistanu.

U biografiji se navodi da je Mulla Omar rođen 1960. godine u selu Chah-i-Himmat, u provinciji Kandahar, na jugu Afganistana, i da pripada klanu Tomzi plemena Hotak.

Omarov otac je, prema ovoj biografiji, Moulavi Ghulam Nabi, “uvaženi erudita i društvena figura”, koji je preminuo kada je Muli Omaru bilo pet godina.

Ističe se da je Mulla Omar, nakon invazije sovjetskih trupa na Afganistan, napustio školovanje u medresi i postao borac, “kako bi ispunio svoju vjersku obavezu”.

Protiv Sovjeta se borio između 1983. i 1991. godine, pri čemu je četiri puta bio ranjen i izgubio desno oko.

Neki analitičari procjenjuju da Mulla Omar djeluje sa nekog mjesta u blizini, ili sa druge strane granice s Pakistanom.

Izvor: Agencije