Lideri dvije libijske vlade danas u Moskvi

Sarraj i Haftar su se krajem jula načelno dogovorili o primirju i organiziranju izbora, tokom sastanka koji je u Parizu organizirao francuski predsjednik Macron. (Arhiva)

Lideri dvije suprotstavljene libijske vlade, Khalifa Haftar i Fayez al-Sarraj trebali bi danas u Moskvi razgovarati o procesu pomirenja, izjavio je ruski zvaničnik Lav Dengov.

„Haftar i Sarraj sutra dolaze u Moskvu“, rekao je sinoć Dengov, prenosi agencija Interfaks.

Prema njegovim riječima, na sastanku će biti riječi o procesu pomirenja, borbi „protiv terorista koji pokušavaju ući u Libiju“, kao i o pitanju migranata.

Sarraj i Haftar su se krajem jula načelno dogovorili o primirju i organiziranju izbora, tokom sastanka koji je u Parizu organizirao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Vodio pobunu

U Libiji haos vlada poslije svrgavanja sa vlasti i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Tom sjevernoafričkom državom vladaju dvije vlade – jedna međunarodno priznata u Tripoliju, koju predvodi Sarraj, a druga u Bengaziju, koju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Haftar.

On je napustio vojsku još tokom Gaddafijeve vladavine 1980-ih godina, te proveo gotovo 20 godina u SAD-u. Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu koja je dovela do svrgavanja i ubistva Gaddafija.

Izvor: Agencije