Lideri EU-a oštro će osuditi Rusiju zbog Halepa

Halep, Sirija, Bombardiranje, Civili, Ruševine
Rusija je produžila 'humanitarnu pauzu' kako bi se evakuirali bolesni i ozlijeđeni te civili iz dijela Halepa pod kontrolom pobunjenika (AP)

Lideri EU će na summitu u četvrtak oštro osuditi Rusiju zbog napada na civile u sirijskom gradu Halepu i pozvati na okončanje borbi i novi politički proces, navodi se u nacrtu priopćenja u koji je agencija AFP imala uvid.

“Europsko vijeće oštro osuđuje napade sirijskog režima i njihovih saveznika, odnosno Rusije, na civile u Halepu“, navodi se u nacrtu, kako prenosi Hina.

Ruska vojska objavila je u međuvremenu da će za tri sata produžiti “humanitarnu pauzu” u sirijskom gradu Halepu i da će trajati 11 sati, sve do 19 sati po moskovskom vremenu, što je tri sata duže nego što je prvotno najavljeno.

Evakuacija bolesnih, ozlijeđenih i civila

To produljenje dat će predstavnicima UN-a i Crvenog polumjeseca dovoljno vremena da evakuiraju bolesne i ozlijeđene te civile iz dijela Halepa pod kontrolom pobunjenika, izjavio je ruski general Sergej Rudskoj iz glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije, prenosi Hina agenciju TASS.

Rudskoj je rekao da će se evakuacija, koju će snimati dronovi i internetske kamere na licu mjesta, uživo prenositi na web stranici ruskog ministarstva obrane. 

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u ranije u srijedu u objavljenom intervjuu za švicarske medije da je misija Damaska da se “riješi terorista” koji su u gradu Halepu.

Assad: ‘Zaštititi narod’ i ‘riješiti se terorista’

“To je naša misija, prema ustavu i zakonu da moramo zaštititi narod, da se moramo riješiti tih terorista iz Halepa”, rekao je Assad u intervjuu za švicarsku tv stanicu SRF.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je ranije u srijedu da će učiniti sve što može kako bi se produljilo primirje u istočnom Halepu kada bude u srijedu navečer razgovarao o Siriji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Izvor: Agencije