Lideri G20 razgovarali o ekonomiji i krizi

Finansijski lideri G20, grupe 20 najrazvijenijih i najbrže rastućih ekonomija, sastali su se u Meksiku. Glavne teme razgovora su stanje globalne ekonomije, fiskalni sistem SAD-a te evropska dužnička kriza.

Prva tema o kojoj su u nedjelju raspravljali ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz zemalja G20 je bilo kako zadržati ritam i koje su najveće prijetnje za usporavanje globalnog rasta.

Budući da je eurozona u krizi, a SAD na rubu fiskalne litice, glavna karta globalnog rasta je Kina.

Australski državni blagajnik Wayne Swan smatra da će Kina, uprkos usporavanju, biti predvodnik rasta globalne ekonomije.

“U većini rasprava o usporavanju ekonomskog rasta u Kini, zanemaruje se činjenica da je ta ekonomija sada za 40 posto veća nego što je bila na kraju 2007. godine, kada je rasla stopom od 10 do 11 posto. Ako je stopom rasta od sedam do osam posto u posljednjih pet godina narasla gotovo za pola, to znači da ona i dalje ima veliki udio u rastu globalne ekonomije”, ocijenio je on.

Fiskalna litica

Iako je u na nedavnim finansijskim sastancima u fokusu bila evropska dužnička kriza, pojedini ministri u Meksiku zabrinuti su za fiskalnu politiku Washingtona.

Naime, SAD se nalazi na takozvanoj fiskalnoj litici, koja podrazumijeva paket rezanja javne potrošnje i podizanja poreza koji se treba aktivirati 1. januara ukoliko se Kongres do tada ne dogovori drugačije.

Prema mišljenju ministra finansija Indije Shirija P. Chidambarama, to je otvoreno pitanje, koje će biti prvi zadatak novoizabranog predsjednika SAD-a.

Chidambaram je kazao: “Fiskalna litica je mjesec dana daleko, koliko ja znam. Tako da će novoizabrani predsjednik SAD-a morati sjesti za stol s članovima Kongresa dan nakon izbora. Mislim da je to sasvim izvjesno.”

“Na nedavnim sastancima predstavnici SAD-a su izrazili uvjerenost da će postići politički dogovor što bi poslalo jasan signal da je fiskalna konsolidacija spremna”, rekao je ministar finansija Jose Antonio Meade.

Na sjednici G20 razgovaralo se i o kazni za zemlje koje ne provode strožije bankarske regulative.

Zanimljiv komentar na tu temu dao je ministar finansija Japana Koriki Jojima, koji smatra da pretjerana regulacija šteti finansijskom tržištu.

“Bitno je jačati finansijski sektor provedbom odgovarajućih regulacija, ali treba se voditi računa o riziku pretjeranih regulacija koje štete realnom sektoru i likvidnosti državnih obveznica te valutnih tržišta”, ocijenio je Jojima.

S predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u i krizom u eurozoni, čiji lideri užurbano rade na njenom rješavanju, ali bez vidljivog epiloga, svjetska ekonomija  je i dalje suočena s mnogim izazovima.

Naznaka da će se situacija u skorije vrijeme promijeniti nabolje još uvijek nema.

Izbor: Al Jazeera