Lideri regije za saradnju na putu prema EU

Premijeri država regiona – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, istakli su danas u Tirani da je dobra saradnja država regiona važan faktor bržeg napretka na njihovom putu u Evropsku uniju i poboljšanja ekonomske situacije, a upućen je i apel za konkretnu pomoć u infrastrukturnim projektima.

Domaćin skupa, koji se održava u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma, albanski premijer Edi Rama istakao je da je nastupila nova era za Balkan, koja predviđa da zemlje regiona zajedno rade na prevazilaženju izazova.

Globalna kriza je, smatra Rama, pokazala da niko nije pošteđen i da su čak i najveće ekonomije bile pogođene posljedicama, te stoga treba podsticati svijest “zajedništva i saradnje”.

“Ne možemo ići sami, već samo zajedno, pošto su nam privrede umrežene. Naš zajednički cilj je da postanemo članice EU i uvjeren sam da je to dobro za Albaniju, region i cijelu Evropu. Svjesni smo da to nije lako, ali da bi savladali izazove moramo sarađivati”, istakao je Rama

U sprovođenju reformi, približavanju EU, kao i sprovođenju zajedničkih infrastrukturnih projekata, prema njegovim riječima, region očekuje pomoć Unije.

“Predložili smo Evropskoj komisiji da pomogne u realizaciji infrastrukturnih projekata, jer oni prevazilaze naše ekonomske potencijale. Samit koji će biti održan 27. augusta u Beču biće prilika da se definišu zajedničke prednosti ovog procesa, a i prilika za definisanje šta se može i treba bolje uraditi. Ovo je prvi put u historiji ovih zemalja da prolazimo kroz period zajedničkog razumijevanja”, naglasio je Rama.

Vučić: EU kao zajednički cilj

Osim premijera Albanije i Srbije Edija Rame i Aleksandra Vučića, koji nastavlja posjetu glavnom albanskom gradu, u radu foruma učestvuju kosovski premijer, Isa Mustafa, njegov crnogorski kolega Milo Đukanović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, te makedonski premijer Nikola Gruevski.

“Konačno smo se dogovorili o dva veoma važna pitanja – zajedničkom cilju za sve nas, a to je evropski put i punopravno članstvo u EU. To se ne može očekivati sutra, ima dosta stvari koje treba obaviti pre toga”, poručio je tokom foruma srpski premijer Vučić.

Po njegovim riječima, države regiona moraju više da rade zajedno, da zajedno nastupaju pred evropske institucije i zajedno traže što je potrebno.

“Ako ne možemo dobiti pomoć i podršku EU, moramo da pokušamo da uradimo koliko god možemo zajedno sami. Predložio sam Ediju (Rami) i Milu (Ðukanoviću) da potpišemo zajedničke projekte, da odemo u Brisel i zatražimo podršku za te projekte. Ako ne dobijemo (podršku), onda ćemo sa srpske strane biti spremni da počnemo našim sredstvima da ih finansiramo”, kazao je Vučić.

“Sve naše zemlje su i najveći izvoznici ljudi i imamo visoke stope nezaposlenosti upravo među mladima. To je nešto protiv čega se moramo boriti zajedno”, rekao je Vučić i ukazao da je to jedino moguće zajedničkom saradnjom.

Kosovo želi saradnju i sa Srbijom, i sa Makedonijom

I kosovski premijer Isa Mustafa, založio se za saradnju u regionu, ocjenjujući da je ona potrebna za mir i stabilnost.

“Zajednički nam je cilj da zemlje regiona postanu članice porodice evropskih naroda. Okupljanjem u EU Zapadni Balkan bi bio još otvoreniji za strane investicije. Zato je potrebno da ulažemo zajedničke napore na rješavanju problema na dobrobit građana i u interesu mira i stabilnosti u regionu”, kazao je Mustafa.

S tim u vezi je objasnio da je “Kosovo već sarađivalo sa Albanijom u izgradnji autoceste, a da to želi i sa Srbijom, te očekuje i sa Makedonijom”.

Premijer Crne Gore Milo Ðukanović,  podvukao je kako nema sumnje da će Zapadni Balkan nastaviti putem pune integracije u evropske i evroatlantske strukture.

“To je važno za sve naše zemlje, ali i Evropu i njen budući prestiž i stabilnost evroatlantskog regiona. Time odgovaram na dileme koje se još itekako prepoznaju u političkom dijalogu na evropskom tlu, vezane za zamor od proširenja. Ta dilema ne smije biti aktuelna tema. Da bi Evropa bila globalno konkurentna mora postići prije svega punu stabilnost, punu fokusiranost na razvoj i iskoristiti sve potencijale”, rekao je Đukanović.

Po njemu, nema pune stabilnsti niti optimalnog korištenja potencijala bez punog ujedinjenja evropskog kontinenta, gdje je prvi sljedeći korak puna integracija Zapadnog Balkana.

Zvizdić vjeruje u evropski put BiH

Predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, istakao je da su zemlje regiona spremne na saradnju u svim poljima, a posebno na području ekonomije u cilju stvaranja zajedničkog tržišta.

BiH je, istakao je Zvizdić, promijenila prioritete, što znači da nekonstruktivni prioriteti nisu više na stolu Predsjedništva, niti vlade, niti bilo kojih vlasti u BiH.

“Aktuelni prioriteti BiH su dinamizirani i ubrzani razvoj, ubrzanje zadataka na putu evropske i evroatlantske integracije. Očekujem da će BiH krajem godine moći da podnese aplikaciju za članstvo, a cilj je da do kraja mandata ove vlade zemlja dobije status kandidata. Drugi prioritet su ekonomske reforme, a treći vladavina prava i dobrosusjedski odnosi. Povezanost će nam omogućiti da prema investitorima nastupamo zajedno i jedinstveno”, poručio je Zvizdić.

Makedonski premijer Nikola Gruevski, rekao je kako evropska integracija predstavlja mehanizam koji ubrzava reforme te je poručio da “odlaganje nije rješenje, već stvara nestabilnost”, navodeći primjer Makedonije, gdje je odlaganje nanijelo štetu toj zemlji, ali i regionu.

“Da nije bilo odlaganja mislim da bi Makedonija ne samo bila članica NATO-a, već bi i završila pregovore o članstvu u EU, a i mnoge stvari bi se dešavale na drugačiji način”, istakao je Gruevski.

Pozvao je evropske zvaničnike da paze na poruke koje šalju, jer “svaka negativna može da izazove negativne posljedice kod građana”, te je za svoju zemlju, odnosno spor Skoplja i Atine, predložio da se primijeni primjer Slovenije i Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije