Liderki Mijanmara oduzeta nagrada Amnesty Internationala

Iz Amnestyja su saopćili da liderka Mijanmara, koja je nekada bila uzor u svijetu, više nije simbol nade (Arhiva)

Organizacija za ljudska prava Amnesty International oduzela je prestižnu nagradu za ljudska prava koju je 2012. godine dodijelila liderki Mijanmara Aung San Suu Kyi.

Iz Amnestyja kažu da je Aung San Suu Kyi počinila sramotnu izdaju vrijednosti koje je nekada zastupala.

Ovo je posljednja u nizu nagrada koja se oduzima liderki Mijanmara.

Iz organizacije Amnestyja su saopćili da liderka Mijanmara, koja je nekada bila uzor u svijetu, više nije simbol nade.

Ona se već neko vrijeme suočava sa žestokim međunarodnim osudama, a iz AI-a navode da su nagradu povukli zbog njene ravnodušnosti prema sudbini Rohinja u Mijanmaru i zbog sve veće netolerancije prema slobodi govora.

Etničko čišćenje

Aung San Suu Kyi je 2012. godine, zbog uloge koju je imala u promoviranju mira i demokratije, proglašena ambasadoricom savjesti Amnesty Internationala, što je najviša nagrada ove svjetske organizacije za ljudska prava.

Nagradu je dobila dok je bila u kućnom pritvoru, a tadašnja sekretarica Amnesty Internationala Irene Khan opisala ju je kao “simbol nade, hrabrosti i neumorne borbe za ljudska prava”.

Glavni sekretar Amnesty Internationala Kumi Naidoo rekao je kako nema nikakvog opravdanja da Aung San Suu Kyi nosi titulu ambasadorice ove organizacije.

Gotovo 720.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš nakon što je mijanmarska vojska pokrenula ofanzivu u sjevernoj državi Rakhine 25. augusta.

Ujedinjeni narodi i SAD tvrde da su vladine akcije prerasle u etničko čišćenje, no liderka Mijanmara sve to negira.

Amnesty International tvrdi da su tokom nasilne kampanje protiv Rohinja prošle godine sigurnosne snage Mijanmara ubile hiljade ljudi, silovale žene, pritvarale i mučile muškarce, te spalile stotine domova i sela.

Izvor: Agencije