Lieberman: Platiti Arapima da napuste Izrael

Lieberman govori i o 'teritorijalnom kompromisu' u pregovorima s Palestincima (EPA)

Izraelski ministar vanjskih poslova izjavio je da podržava davanje finansijskog poticaja Arapima da napuste Izrael.

U manifestu njegove desničarke stranke Izrael naš dom, ministar Avigdor Lieberman je kazao da podržava pripajanje područja s većinskim arapskim stanovništvom na sjeveru Izraela budućoj palestinskoj državi.

Također, podržava davanje finansijskog poticaja Arapima u Izraelu, koji čine 20 posto stanovništva, kako bi emigrirali iz Izraela, javlja AP.

Manifest, koji je objavljen u petak na internetskoj stranici Liebermanove stranke, nije se osvrnuo na najteža pitanja u izraelsko-palestinskom konfliktu, poput statusa Jerusalema i granica Izraela te budućnosti izraelskih naselja.

‘Teritorijalni kompromis’

Ali u tom dokumentu priznata je važnost teritorijalnog kompromisa u postizanju mirovnog sporazuma sa Palestincima, kao i sa dijelom arapskih država, prenosi Haaretz.

”Ovakav aranžman s palestinskom državom bi omogućio izraelskim Arapima koji se ne identifikuju s državom Izrael da postanu dio palestinske države. Ovo će, u prvom redu, riješiti problem Arapa u trouglu Wadi Ara, pored palestinskih teritorija, koji će moći da postanu državljani palestinske države bez napuštanja svojih kuća”, stoji u stranačkom dokumentu.

Lieberman je naglasio da bi ovaj plan omogućio Arapima iz drugih dijelova Izraela, kao što su Jaffa i Acre, ”koji osjećaju da su dio palestinskog naroda, da riješe problem dvojnosti i podijeljenih lojalnosti koje ih muče. Izrael bi im čak trebao dati finansijski poticaj.”

Liebermanov plan dolazi u vrijeme kada premijer Izraela Benjamin Netanyahu predlaže kontroverzni zakon kojim bi Izrael službeno dobio status ”jevrejske države”.

Tome se protive Arapi u Izraelu, jer smatraju da bi u tom slučaju bili građani drugog reda.

Brojni izraelski političari protive se Prijedlogu zakona, ali ga snažno podržavaju desničarski članovi vladajuće koalicije, uključujući Liebermana.

Izvor: Agencije