Lieberman: Podržavam stvaranje Palestine uz Izrael

Lieberman je na čelu Ministarstva odbrane zamijenio bivšeg komandanta izraelske armije Moshea Yaalona (EPA)

Novi izraelski ministar odbrane, lider ultranacionalističke stranke „Izrael naš dom“ Avigdor Lieberman, izjavio je, pošto je položio zakletvu u Knessetu, da podržava rješenje sukoba s Palestincima postojanjem dvije države, Izraela i Palestine.

Lieberman živi u jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali i jedan je od najkontroverznijih izraelskih političara. On je poznat po ostrašćenim izjavama o Palestincima i izraelskoj arapskoj manjini, čiji je transfer na Zapadnu obalu svojevremeno predlagao.

Međutim, u saopćenju novinarima nakon što je parlament odobrio njegovo postavljenje, Lieberman je rekao da podržava rješenje “dvije države za dva naroda”.

On je na čelu Ministarstva odbrane zamijenio bivšeg komandanta izraelske armije Moshea Yaalona koji je dao ostavku prošle sedmice usred pregovora o proširenju vladajuće koalicije ulaskom Liebermanove partije u nju.

Zahvaljujući tom potezu, vladajuća koalicija sada ima 66 poslanika u parlamentu od 120 članova, a prethodno je, od izbora prošle godine, imala većinu od samo jednog poslanika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smatra da će stabilnija vlada moći lakše odgovoriti na izazove s kojima je zemlja suočena ali poznavaoci prilika upozorovaju da ulazak ultranacionalističke partije stvara napetost u odnosima s međunarodnom zajednicom i izraelskom vojskom.

Sada u izraelskoj vladi dominiraju vjerske partije i čvrstorukaši koji se protive osnivanju palestinske države.

Elementi konstruktivnog dijaloga

Pošto je Lieberman položio zakletvu, Netanyahu je rekao da inicijativa arapskih zemalja iz 2002. godine, u kojoj se obećava mir i normalizacija odnosa s Izraelom u zamjenu za osnivanje palestinske države, “uključuje pozitivne elemente koji mogu doprinijeti oživljavanju konstruktivnih pregovora sa Palestincima”.

Netanyahu je najavio da je Izrael “voljan da pregovora sa arapskim državama uz reviziju te inicijative kako bi odrazila dramatične promjene u regionu” od kako je predstavljena, prenosi  AP.  On je rekao da bi to uključilo “cilj dvije države za dva naroda”.

Lieberman je kazao da se slaže sa Netanyahuom da ima nekih “vrlo pozitivnih elemenata u inicijatvi koji bi mogli poslužiti za ozbiljan dijalog sa svim susjedima u regionu”.

Izvor: Agencije