Liga Europe: Napoli na korak do polufinala

Hamsik je bio dvostruki strijelac u pobjedi Napolija nad "Vukovima" (AFP)

Večeras su igrane prve utakmice četvrtfinala Lige Europe, a najviše uspjeha imali su nogometaši italijanskog Napolija koji su, kao gosti uvjerljivo savladali njemački Wolfsburg 4:1.

Italijani su poveli u 15. minuti kada je Dries Mertens centrirao loptu u šesnaesterac domaćih „Vukova“, lopta je stigla do Gonzala Higuaina koji je odmah šutirao i matirao nemoćnog Diega Benaglija.

Švicarski golman domaćeg tima savladan je ponovo u 23. minuti kada je precizan bio Marek Hamsik, koji se ponovo u listu strijelaca upisao u 64. minuti, na asistenciju Josea Callejona. U 77. minuti su gosti vodili sa 4:0. Lorenzo Insigne je u kazneni prostor Wolfsburga odlično ubacio loptu koju je glavom u Benaglijevu mrežu proslijedio Manolo Gabbiadini.

Domaći se nisu predavali, te su tri minute kasnije smanjili na 4:1. Hrvatski internacionalac Ivan Perišić dobro je pronašao Nicklasa Bendtnera koji je iz blizine poslao loptu u mrežu gostiju.

Španska Sevilla je na svom terenu pobijedila ruski Zenit iz Sankt Peterburga sa 2:1. Gosti iz Rusije poveli su u 29. minuti kada je Aleksandar Rjazancev imao dosta sreće, našao se na putu lopte koju je žestoko raspalio i poslao u gol domaćina.

No, domaća ekipa je sve više napadala, pa je do poravnanja došla u 73. minuti. Aleix Vidal je odlično asistirao Carlosu Bacci koji je iz neposredne blizine glavom savladao golmana Zenita Jurija Lodigina. Potpuni preokret desio se u 88. minuti. Nakon kornera, lopta je došla do Denisa Suareza na ivici šesnaesterca koji je šutirao „iz prve“ i matirao nemoćnog Lodigina.

Dva remija

U Kijevu su plijen podijelili domaći Dinamo i italijanska Fiorentina (1:1). Vodeći gol za ukrajinskog predstavnika postigao je Jermain Lens koji je odlično šutirao sa ivice šesnaesterca italijanskog tima i savladao golmana gostiju Neta u 36. minuti.

U trećoj minuti sudijske nadoknade meča, „Viola“ je bila u napadu, nakon jednog pokušaja gostiju, lopta je stigla do njhovog Khoume Babacara koji je šutirao i pogodio za poravnanje.

Jedini susret bez pogodaka viđen je u Brižu, gdje su remizirali domaći Club Brugge i ukrajinski Dnipro.

Revanš susreti na programu su 23. aprila (21:05 sati).

Rezultati večerašnjih utakmica:

Club Brugge (Belgija) – Dnipro (Ukrajina) 0:0

Dinamo Kijev (Ukrajina) – Fiorentina (Italija) 1:1

Sevilla (Španija) – Zenit (Rusija) 2:1

Wolfsburg (Njemačka) – Napoli (Italija) 1:4

Izvor: Al Jazeera i agencije