Liga Evrope: Pobjede Cityja i Uniteda

Javier Hernandez Chicharito bio je strijelac drugog gola za Manchester United (Reuters)

Porto, portugalska ekipa koja je prošle godine osvojila naslov prvaka Evropske lige, u prvoj utakmici šesnaestine finala izgubio je na svom terenu od engleskog premijerligaša Manchester Cityja.

Utakmica je završila rezultatom 1:2.

Vodstvo su na utakmici imali domaćini golom Silvestrea Varele u 28. minuti, što je ujedno i rezultat s kojim se otišlo na odmor.

U drugom poluvremenu su gosti agresivnije pokušali doći do veoma bitnog gola u gostima, što se isplatilo kada je na ubačaj Yaya Tourea natrčao Mario Balotelli, no lopta se odbija od braniča Porta Alvara Pereiru, vara golmana i završava u mreži.

Pet minuta prije kraja susreta Toure opet asistira, ovog puta Sergiju Agueru, koji je u 78. minuti zamijenio Balotellija.

Aguero je postavio konačan rezultat utakmice, 2:1 u korist gostiju iz Manchestera.

Bosanskohercegovački reprezentativac Edin Džeko i srbijanski reprezentativac Stefan Savić ovu utakmicu su odgledali sa klupe.

Uzvratna utakmica se igra u srijedu, 22. februara.

Ekipa Manchester Uniteda ostvarila je prvu pobjedu od 2:0 na utakmici šesnaestine finala Europa Lige protiv Ajaxa na Amsterdam Areni i tako povećala šanse za prolaz dalje pred uzvrat sljedećeg četvrtka.

Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 0:0, bez izglednijih šansi na obje strane.

Iako je Ajax imao blagu prednost posjeda lopte, to nije uspio pretvoriti u opasnije prijetnje po gol De Gee.

Najveće uzbuđenje dogodilo se pred kraj prvog poluvremena, kada Rio Ferdinand u kaznenom prostoru obara Miralema Sulejmanija, no sudija taj start nije smatrao dovoljnim za udarac sa bijele tačke.

United u drugom poluvremenu ubrzava tempo, što ubrzo pretvara u svoj prvi pogodak.

Ashley Young je doveo Manchester United u prednost u 60. minuti, a Chicharito, na asistenciju Waynea Rooneya, u 85. minuti postavlja konačnih 2:0.

Rezultati susreta odigranih u četvrtak: Lokomotiv Moscow – Athletic Bilbao 2:1, AZ Alkmaar – Anderlecht 1:0, Lazio – Atletico Madrid 1:3, Legia Warsaw – Sporting Lisbon  2:2, RB Salzburg – Metalist Kharkiv 0:4, Victoria Plzen – Schalke 04 1:1, Hannover – Bruge 2:1, Steaua – Twente 0:1, Stoke – Valencia 0:1, Trabzonspor – PSV Eindhoven 1:2, Udinese – Paok 0:0, Wisla – Standard Liege 1:1.

U utorak su odigrana dva meča: Sporting Braga – Bešiktaš 0:2, Rubin Kazan – Olympiakos 0:1.

Izvor: Al Jazeera