Liga nacija: Makedonci uvjerljivi protiv Lihtenštajna, poraz Slovenije

Makedonija je u grupi 4 zabilježila i treću pobjedu (EPA)

U derbiju večeri Lige nacija Holanđani je u Amsterdamu pobijedila Njemačku 3:0 ostvarivši prvu pobjedu protiv ‘elfa’ u posljednjih 16 godina, dok je Makedonija bila uvjerljiva protiv Lihtenštajna, a selekcija Slovenije je poražena na gostovanju u Norveškoj.

Posljednji put Holanđani su dobili njemačku reprezentaciju u novembru 2002. godine rezultatom 3:1, a nakon toga upisali tri neodlučena ishoda i dva poraza, prenosi Hina.

Holandija je povela u 30. minuti golom Virgila van Dijka nakon ubačaja iz kornera. Memphis Depay je ubacio, Ryan Babel šutirao glavom pogodivši stativu, a Van Dijk je odbijanac pospremio iza leđa Manuela Neuera.

U nastavku susreta Nijemci su imali niz prilika za poravnanje, no nisu uspjeli svladati Jaspera Cillessena. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješene su u 87. minuti kada je domaćin izveo brzu kontru koju je realizirao Depay. Tri minute kasnije Depay je pogodio i stativu, a Nijemce je u trećoj minuti nadoknade potopio Georginio Wijnaldum golom za 3:0.

Za ‘Oranje’ je ovo bila prva pobjeda u grupi 1 elitnog razreda Lige nacija nakon što su u prvom kolu izgubili od Francuske 1:2, dok su Nijemci u prvom susretu igrali 0:0 protiv Francuske, a sada su upisali poraz i drugi susret su bez postignutog gola. Za tri dana Nijemcima slijedi gostovanje kod svjetskog prvaka Francuske koja vodi u grupi sa četiri boda. Holandija ima tri boda, a Njemačka jedan bod.

Za iznenađenje večeri pobrinuo se Gibraltar koji je u Jerevanu pobijedio Armeniju sa 1:0 ostvarivši prvu pobjedu u nekom službenom susretu otkako je postao član Evropske nogometne federacije u maju 2013. godine.

Gibraltar, koji se nalazi na 198. mjestu FIFA-ine ljestvice, do sada je nanizao 22 poraza uz negativnu razliku pogodaka 4:107. Najmanje UEFA-ina članica upisala je tek dvije pobjede u prijateljskim susretima i to protiv Malte u junu 2014. godine, te protiv Latvije u martu ove godine.

Dominacija Armenije

Armenija je dominirala od prve do zadnje minute. Domaćin je uputio čak 35 udaraca prema golu Kylea Goldwina, međutim gosti su se sjajno branili. Presudio je pogodak Josepha Chipolina u 50. minuti iz jedanaesterca.

U drugom susretu iz grupe 4 najslabijeg jakosnog razreda Makedonija je pobijedila Lihtenštajn sa 4:1 upisavši i treću pobjedu.

U dvoboju grupe 1 drugog jakosnog razreda Češka je u Trnavi pobijedila Slovačku 2:1. Nakon slabog prvog dijela u nastavku utakmice igralo se odlično, a gosti su na koncu osvojili važna tri boda u borbi za prvu poziciju, dok su Slovaci nakon dva poraza praktički otpisani. Golove za češku reprezentaciju postigli su Michael Krmenčik (52) i Patrik Schick (76), dok je strijelac za Slovačku bio Marek Hamšik (62).

Nakon dva kola na vrhu ljestvice je Ukrajina sa šest bodova, Češka ima tri boda, a Slovačka je bez bodova.

U grupi 4 Irska i Danska su remizirale 0:0 pa su Danci preuzeli vodstvo u grupi sa četiri boda. Wales ima tri boda, a Irska jedan bod.

U grupi 3 Lige C Bugarska je pobijedila Kipar sa 2:1 upisavši i treću pobjedu. U drugom susretu ove grupe Norveška je u Oslu pobijedila Sloveniju sa 1:0, a pogodak odluke postigao je Ole Selnaes u sudačkoj nadoknadi prvog dijela.

Na ljestvici vode Bugari s devet bodova, Norveška je upisala drugu pobjedu, Kipar ima tri boda, dok je Slovenija doživjela i treći poraz.

Izvor: Agencije